Missnöjda kineser demonstrerade i Ottawa
Demonstranter ropar åt tysta tibetanska protesterande. (Foto: Samira Bouau/The Epoch Times)


Runt 2 500 kinesiska nationalister, av vilka de flesta är kinesiska immigranter, dök upp på en demonstration på Parliament Hill i Ottawa, Kanada, i syfte att visa sitt stöd för Pekings agerande i Tibet.

Ett återkommande tema i talen som hölls var att den kanadensiska median ansågs ha förvrängt fakta om händelserna i Tibet under de mest intensiva oroligheterna den 10-14 mars.

Det resulterande kinesiska nedslaget innebar att reportrar kastades ut från Tibet och närliggande provinser.

– En del kanadensisk media har faktiskt provocerat och uppmuntrat våldet i Tibet, sade en av talarna.

Många talare pratade om hur det tibetanska folket egentligen blev befriat av den kommunistiska kinesiska ockupationen som började 1949. Flygblad delades ut på vilka man kunde se bilder på lemlästade människor, vilket antogs föreställa tibetaner som levde i slaveri under Dalai Lama.

På en banderoll stod det: ”Dalai Lama = Slaveri i Tibet”.

Evenemanget marknadsfördes i den kinesiskspråkiga pressen som ett rally för att berätta ”sanningen” om Tibet och för att ”försvara återföreningen av moderlandet”.

Talen avlöstes av kinesiska patriotiska sånger. Ingen nämnde polisvåldet som använts för att krossa de tibetanska demonstrationerna eller det missnöje som experter säger från början satte igång de fredliga protesterna i Lhasa.

Tang Wei Feng, en affärsman från Toronto och sponsor för demonstrationen, talade endast på kinesiska. Följande citat har översatts:


Arg talare stödjer Kinas agerande i Tibet. Demonstranter beskyllde den kanadensiska median för att ha förvrängt fakta om oroligheterna i Tibet och sade att tibetanerna var förslavade under Dalai Lamas styre. (Foto: Samira Bouau/The Epoch Times)

Arg talare stödjer Kinas agerande i Tibet. Demonstranter beskyllde den kanadensiska median för att ha förvrängt fakta om oroligheterna i Tibet och sade att tibetanerna var förslavade under Dalai Lamas styre. (Foto: Samira Bouau/The Epoch Times)

– Som ni alla vet var det tibetanska separatister som organiserade och planerade demonstrationerna. Tibet hade slaveri under ledarskap av Dalai Lama och 80 procent av befolkningen var analfabeter. Slavarnas herrar förtryckte dem och sålde dem så som de sålde sin boskap.

De bröt mot reglerna i sin religion, de skalade av skinnet på människor, tog ut ögon och högg av människors händer och fötter. Sådana saker skulle endast kunna hända under Dalai Lama, sade Feng.

Feng fortsatte med att säga att det i dagens Tibet finns gratis utbildning ända till universitetsnivå och att ettbarnspolitiken som finns i Kina genomdrivs inte i Tibet.

– I Tibet ger vi dem en väldigt bra politik; de kan ha så många barn som de vill. Befolkningen i Kina minskar, men i Tibet har befolkningen ökat trefaldigt.

Feng missade dock att nämna att befolkningsökningen i Tibet främst är resultatet av en konstant immigration av arbetare från Kina, vilka tros vara en av de huvudsakliga orsakerna till tibetaners missnöje.

Flera stora kinesiskspråkiga nyhetsmedier i Kanada har upprepat den kinesiska kommunistregimens linje gällande Tibet och skylt tumultet på Dalai Lama och hans närmaste, samt underblåst en nationalistisk aggressivitet gentemot tibetanerna.

Ding, en av rallyts deltagare, kritiserade det kinesiska kommunistpartiet, samtidigt var han och andra emellertid upprörda över att nyhetsrapporterna kring oroligheterna i Tibet inte var sympatiska mot regimen.

– Väst känner sig hotat av kineserna. Kina har gjort många dåliga saker men inte allting som de blivit anklagade för – de dödade inga tibetaner, sade han.

Vid ett tillfälle började folkmassan ropa ”lögnare, lögnare, lögnare” efter att en grupp på cirka tio tibetaner och supportrar anlänt med en tibetansk flagga och några affischer.

Folksamlingen omringade snabbt den lilla gruppen och medan man hela tiden skrek och ropade lät man dem inte komma igenom grinden och upp till planen framför Parliament Hill.

Ett antal RCMP-tjänstemän ställde sig framför tibetanerna för att skydda dem från den påpressande och hånande folksamlingen. Tjänstemännen rekommenderade tibetanerna att röra sig västerut mot Wellington Street för att få skydd, sedan såg de till att folksamlingen inte kom för nära dem.

Bawa Bhuti, en ung tibetansk kvinna som flydde från Tibet med sin mor och kom till Kanada för nio år sedan, förklarade varför hon var där.

– För mig är det att ge en röst åt det tibetanska folket och åt den tibetanska saken. Jag är här för dem.

– Det finns ingen grund alls för allt det där [beskyllandet av Dalai Lama för att ha styrt demonstrationerna i Tibet] och ingen har visat något stöd till vad de säger. Det är totalt grundlöst.

Senator Consiglio Di Nino, ordförande för Parliamentary Friends of Tibet kommenterade rallyt.

– Jag stödjer fullständigt rätten till fredlig sammankomst och demonstration, men jag håller absolut inte med retoriken hos de kinesiska ledarna vilken har synts i kommentarerna som gjorts och i trycksakerna som har spridits.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-14/69170.html