Missnöjda bönder blockerade Bryssels gator
Mjölkproducenter protesterade runt EU-rådets kvarter i Bryssel den 18 juni 2009, inför EU-toppmötena som hölls i dagarna. (Dominique Faget/AFP/Getty Images)


Lederna in till Bryssel och alla stadens gator blockerades av lastbilar och traktorer den 18 juni. Mjölkbönder från hela Belgien hade kommit för att protestera och även deras vänner från andra europeiska länder, som Frankrike, Tyskland och Polen, skickade traktordelegationer. De kom för att kräva mer pengar för sin mjölk.

Bönderna samlades i Jubelparken, som ligger nära området där EU-mötena hålls, för att lobba för en prishöjning av mjölken de producerar. Bönderna bestämde sig för att agera när EU:s toppolitiker skulle träffas under torsdagen och fredagen.

Runt tolvsnåret samlades de för att låta EU-ledarna få veta att de inte är nöjda med planen på att stoppa mjölkkvoterna som begränsar den årliga mjölkproduktionen i varje land för att förebygga överproduktion.

Missnöjda med den låga ersättningen för mjölken – en summa som enligt en del har varit samma i nästan 30 år – kan de inte längre försörja sig i en kontext av de stigande priserna för att driva ett jordbruk.

Detaljhandelns mjölkpriser är åtminstone fyra gånger högre än vad bönderna får från grossisterna.

Från tidigt på morgonen saktade långa rader av traktorer ned trafiken på motorvägarna till Bryssel när uppskattningsvis 1000 mjölkbönder ankom till Bryssel. Några av dem hade kört 80-90 mil för att komma dit, vilket tog dem två till tre dagar.

Många av huvudkorsningarna och rondellerna i Bryssel var helt spärrade av böndernas fordon.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18337/