Misslyckade försök att sabotera föreställning
Uppslukade: En familj tittar på Holiday Wonders föreställning på Beacon Theatre på Manhattan i New York. (Foto: Dayin Chen/Epoch Times)


Västerländska artister, tjänstemän och teaterbesökare kan glädjas över den kinesiska kulturellt rika föreställning som visades i New York i förra veckan, trots kinesiska ambassadmäns ambition att bakom scenen försöka sabotera produktionen.

Två amerikanska tjänstemän har bekräftat för Epoch Times att de mottagit brev från kinesiska konsulat i USA med varningar om att inte besöka eller uttrycka sitt stöd för föreställningarna.

Under julhelgen började Holiday Wonders shower visas på Manhattan och i Baltimore, som en del i Chinese New Years Spectaculars turné som fortsätter i över 60 städer under säsongen. Den första av sex kanadensiska föreställningar skedde i Ottawa 13 januari.
Som värd för julshowerna står NTDTV (New Tang Dynasty TV), en oberoende kinesiskspråkig tv-station som frekvent rapporterar nyheter som annars är hårt censurerade av myndigheterna i Peking.

Föreställningen skildrar traditionella kinesiska värden. Värden som förtryckts under kommunistiskt styre i Kina.

– Det är bra att lära känna den positiva sidan av den kinesiska kulturen, tyckte Ted Kavanau, producent för CNN och grundare av Headline News. Han såg nyligen en av Holiday Wonders shower.

– Jag känner till västerländsk musik – och balett, men en del saker i kinesisk dans kan man inte hitta i den västerländska kulturen. Jag hade ingen aning om hur komplex den kinesiska stilen är, och vilka förmågor som krävs, det måste ta åratal att förbereda sig. Det är verkligen en enastående prestation, säger Ted.

Kavanau beskriver Holiday Wonders som ”högst professionell i minsta detalj och förträfflig”.

Föreställningen har också inslag av det moderna Kina. En av danserna beskriver förföljelsen mot Falun Gong-utövare som utförs av den kinesiska polisen, en grav och allvarlig människorättsfråga i dagens Kina. Detta har upprört kinesiska kommunistiska tjänstemän.

11 december fick borgmästare Jim Naugle i Fort Lauderdale ett brev från Qiao Hong, den kinesiske generalkonsuln i Houston. Han varnade dem för att Falun Gong anses ”olagligt” i Kina och att gå på Holiday Wonders eller sända sina hälsningar skulle ge dålig effekt på hans personliga anseende.

För tre veckor sedan fick lagstiftare Michael Benjamin i New York ett brev från kinesiska konsulatet där generalkonsuln i New York ber honom att inte på något vis stödja Holiday Wonders och den kinesiska nyårsgalan Spectacular. Benjamin hävdade att brevet inte kommer att påverka honom.

– Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) hävdar för världen att det bara finns ett Kina. De är rädda för att världen ska få reda på sanningen om deras ”Djurfarms”-regim, säger Michael.

Tidigare statssekreterare i Kanada, David Kilgour, såg den kinesiska nyårsgalan förra året i Toronto och han säger:

– Västerländska tjänstemän som får påtryckningar borde tala om för de kinesiska representanterna att de går utanför gränserna för vad som är acceptabelt.

– De bör få höra att i öppna samhällen ses sådan taktik av de flesta människor som ett brott mot diplomatiska privilegier, säger Kilgour. Han tycker också att NTDTV:s shower har en hög artistisk nivå.

Översatt och bearbetad från orginalartikel:
http://en.epochtimes.com/news/7-12-27/63332.html