Misslyckad basketdiplomati förstör Joe Bidens Kinabesök
Georgetown Hoyas och Bayi Military Rockets slåss och kastar stolar och flaskor på National Olympic Sports Center Gymnasium i Peking den 18 augusti. (Foto: YangShiZhonh-Kina Daily/AFP/Getty Images)


USA:s vicepresident Joe Biden trodde att allt skulle bli perfekt med två vänskapsmatcher i basket för att stärka vänskapsbanden under Kina-besöket, men det spårade ur totalt på torsdagen när ett slagsmål bröt ut mellan spelare från de båda lagen.

Bara två dagar innan hade Biden varit på en basketmatch mellan Georgetown Hoyas och Shanxi Zhongyu Brave Dragons där Georgetown vann med 98-81.

Men den här gången urartade vänskapsmatchen mellan Kina och USA till ett storbråk, med bilder som visar spelare från Georgetown Hoyas och Bayi Military Rockets som pucklar på varandra. En kines ses sparka och slå en amerikan medan en annan amerikan förskräckt tittar på.

Bayi Military Rockets är en militär grupp vars spelare har tjänstgjort i det kommunistiska Folkets Befrielsearmé. Händelsen startade när en Bayispelare dömdes för en foul.

Trots pinsamheten fortsatte Biden med sin andra dag tillsammans med Xi Jinping, som förväntas bli nästa kinesiske kommunistpartiledare. På fredagen ledde han ett rundabordssamtal med amerikanska och kinesiska företagare. Vice presidenten träffade sedan premiärminister Wen Jiabao och den kinesiska ledaren Hu Jintao i separata möten.

På lördagen träffade Biden USA:s nya ambassadör i Kina, Gary Locke, och andra anställda på ambassaden i Peking. På eftermiddagen fortsatte Biden till Chengdu i den västra provinsen Sichuan.

På söndagen höll Biden ett tal om USA:s och Kinas relationer på universitetet i Sichuan. Han ska besöka Dujiangyan City tillsammans med Xi Jinping, där de kommer att besöka en skola som har byggts upp efter jordbävningen i Sichuan 2008.

Bidens Asienturné kommer även att markera att det är första gången en amerikansk vicepresident besöker Mongoliet sedan 1944. Efter Kina kommer Biden att besöka Mongoliet och Japan.

Översatt från engelska.