Misshandlad Tsvangirai inför rätta
Oppositionella lämnar domstolen efter förhandling där försvarsadvokaterna krävde att de som behövde sjukhusvård skulle få det, vilket domaren gick med på, och därefter avbröts förhandlingarna. De oppositionella hade gripits vid ett fejkat bönemöte och misshandlats. Det råder förbud mot politiska möten sedan en månad i Zimbabwe. (Foto: AFP/Desmond Kwande)


Svullen, sårig och haltande inställde sig den zimbabwiske regimkritikern Morgan Tsvangirai i domstolen i huvudstaden Harare på tisdagen.

Ändå var han inte så illa däran som många befarat.

-Även om han knappt kunde se för att ansiktet var så svullet, så hade han hade i all fall inget brutet, berättade Sveriges ambassadör i Zimbabwe Sten Rylander för TT på tisdagseftermiddagen.

Rylander befann sig själv vid domstolsbyggnaden i Harare när ledaren för oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) Morgan Tsvangirai tillsammans med cirka 50 andra regimkritiker kördes dit av den zimbabwiska polisen på lastbilsflak.

Helt blåslagna

-Det var en bedrövlig syn. Många var helt blåslagna, fortsatte Rylander som lyckades ta sig fram till Tsvangirai och byta några ord med honom.

-Jag gav honom en kram för att visa mitt stöd. Han å sin sida förklarade att han tror att det som nu inträffat kanske kan vara början till slutet, möjligen till något bättre.

Under dagen förekom olika uppgifter om att inga åhörare skulle ha tillåtits i domstolsbyggnaden, men det stämmer inte enligt Rylander som själv var på plats i rättssalen.

-Däremot krävde försvarsadvokaterna att de som behövde sjukhusvård skulle få det, vilket domaren gick med på, och därefter avbröts förhandlingarna.

I söndags kallade Rädda Zimbabwe-kampanjen till bönemöte i Harare. Bakom kampanjen står ett nätverk av religiösa och politiska oppositionsgrupper, och syftet med beteckningen bönemöte var att kringgå det förbud mot politiska möten som råder sedan en månad. Men mötet stoppades av kravallutrustad polis som vid minst ett tillfälle sköt skarpt och dödade en ung man.

Förutom MDC-ledaren Tsvangirai greps fler än 100 människor som fördes till polisstationer där de misshandlades.

Skarpa protester

Sedan händelserna blev kända har protesterna från omvärlden strömmat in; bland annat har USA, EU och FN fördömt den zimbabwiska regimen i skarpa ordalag. Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson konstaterar i ett uttalande att ”det är viktigt att omvärlden intensifierar sina ansträngningar för att bidra till att bryta den negativa spiralen i Zimbabwe”.

Tystnaden har varit i det närmaste kompakt från Zimbabwes grannländer. Sent på tisdagen kom det dock ett återhållet uttalande från Sydafrikas regering, där regimen uppmanas att ”följa och respektera lagen” och ledare för oppositionen manas att ”arbeta för ett klimat som är konstruktivt för att finna en lösning på de nuvarande utmaningarna”.

Den nu 83-årige Robert Mugabe har styrt Zimbabwe sedan 1980. Under den tiden har landets ekonomi förvandlats till ett moras med en inflation på 1 700 procent och 80-procentig arbetslöshet.