"Misshandelshandbok" skapar ilska i Kina


Den 20 april dök en post upp på forumet Tianya Community online som skapade häftiga diskussioner på kinesiska bloggar och i media. Posten avslöjade delar av en träningshandbok för ordningspoliser där man lär ut hur man misshandlar människor utan att lämna några bevis.

Posten, som hade titeln ”Chockerande ordningspolismanual” citerade manualen: ”Lämna inte blod på förövarens ansikte eller sår på kroppen. Se till att ingen är i närheten. (Misshandeln) bör utföras i en enda kontinuerlig rörelse, som är kort, kraftfull och inte lämnar något utrymme för motstånd. Det måste utföras rent och väl och tveka aldrig att lägga all din kraft bakom det.” På tre dagar hade posten fått över 4000 svar.

Beijing Times har spårat varifrån manualen kommer, vilka myndigheter som ligger bakom den och att den publicerades av den nationella akademin för utbildningsadministration år 2006.

Shuai Jianhua, en gatuförsäljare i Shenzhen, har varit med om många räder från ordningspolisen. Shuai berättade för VOA att ordningspoliserna använder med subtila och listiga metoder nu. Det tar dem bara fem minuter att råna en gatuförsäljare. Media har ingen chans att upptäcka incidenten och rapportera om den.

– Jag träffade på en kapten från ordningspolisen en gång och frågade honom varför poliserna beter sig såhär. Han sade att de inte skulle konfiskera varorna utan helt enkelt ta dem från gatuförsäljare som jag och att detta var order uppifrån. Det är rån, offentligt rån, sade Shuai.

Enligt Shuai misshandlar poliserna de som gör motstånd och skadar eller till och med dödar folk. Många gatuförsäljare lever i skräck varje dag. Han sade att ordningspolisen i Shenzhen beter sig ännu värre än det som beskrivs i handboken.

– Till exempel kan myndigheterna föra över ordningspoliser och civilpoliser från ett annat distrikt till vårt distrikt. Ingen i vårt distrikt känner dem eller känner igen deras ansikten. De bär inte uniform. När de rånar försäljare har de hjälmar och järnklubbor. Nummerplåtarna på bilarna de använder är endera täckta eller övermålade.

Professor Zhu Lijia vid nationella akademin för utbildningsadministration sade till VOA att kvaliteten på ordningspoliser inte är jämn. Enligt honom har det på senare år förekommit incidenter där de missbrukat sin makt och skapat osämja mellan regeringen och allmänheten.

– Ordningspoliserna har varit mål för offentlig kritik. Både regeringen och allmänheten har satt press på dem. Ordningspolisväsendet vill också reformera dem. De borde emellertid lära dem att respektera medborgerliga rättigheter, att tjäna allmänheten och bevara den allmänna ordningen i stället för att lära ut hur de ska straffa och misshandla folk, sade Zhu.

I rapporten från Beijing Times hävdar Pekings ordningspolisbyrå och poliser från olika distrikt att de aldrig sett handboken i fråga.

Den 22 april släppte man ett uttalande där man gör gällande att man tränat poliserna sedan 2005. Man delegerade till andra institut att skaffa fram träningsmaterial skrivet av experter och att den omtalade handboken finns bland detta material. Efter den slutliga redigeringen fann ordningspolisbyrån att vissa meningar och ord var olämpliga. För att undvika misstolkningar publicerade man inte boken utan hade den endast som internt referensmaterial. Byrån förnekade att man distribuerat boken till poliser i träningssyfte. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15999/