Misshandel av lärare ledde till massprotester i Sichuan
Kinesisk militärpolis patrullerar i Sichuanprovincen. (Foto: CHINA Out Getty out/ AFP)


Den misshandel som en grupp poliser utsatte en lärare för i Sichuanprovinsen i Kina ledde till massprotester med upp till 10 000 deltagare förra veckan. Efter misshandeln marscherade eleverna till häradsregeringens byggnad, där de startade bränder och krävde att poliserna skulle straffas. 

Yu Hui, gymnasielärare i Shehong-häradet i Suining i Sichuanprovinsen, var på väg till en prisutdelningsceremoni för bästa lärare som skolan organiserade den 3 maj.

Yu försökte undvika en av poliserna, som närmade sig honom, eftersom han trodde det var en brottsling. Då gav sig sju poliser på Yu, slet av honom skjortan och började misshandla honom. De identifierade sig aldrig som poliser. 

Misshandeln varade i 30 minuter, och poliserna tog till och med en paus för att sätta handfängsel på Yu, innan de drog in honom i ett polisfordon och fortsatte misshandla honom.

På bilder på Yu efter incidenten var hans ansikte blodigt och han hade svullnader och sår på ryggen och bröstkorgen. Han lades in på sjukhus, och enligt ett vittne som intervjuades av New Tang Dynasty Television (NTD), ledde misshandeln till en hjärnblödning. 

Under incidenten skrek både Yu, skolans rektor och andra lärare till polisen att Yu var lärare på skolan, men poliserna fortsatte misshandla honom. Till sist slog flera lärare in rutan på bilden och drog ut Yu. 

Fler poliser kom till platsen efter att det ringts nödsamtal, och då började de poliser som misshandlat läraren skrika förolämpningar till åskådarna, bland annat lärare, elever och Yus släktingar, som försökte samla bevis. 

Dagen därpå, den 4 maj, hade nyheterna spridit sig och en stor grupp från skolan gick till sjukhuset för att se hur det var med Yu. 

Från klockan 21 den kvällen började elever, lärare, föräldrar och invånare marschera till häradsregeringens kontor. De bar banderoller, ropade slagord mot polisen och krävde rättvisa.

En lärare som kallade sig Liang talade med NTD om vad som hände vid byggnaden.

– Jag kunde inte ens ta mig in. En företrädare för häradsregeringen sade att det var en illegal folksamling, något som gjorde eleverna ännu argare. Skolans rektor tog upp en mikrofon och rådde eleverna att gå hem och ge regeringen tid att lösa saken.

Senare den kvällen kom det ett officiellt meddelande som gjorde demonstranterna ännu argare. De slog in dörren till regeringskontoret och brände en banderoll som det stod ”Vi upprätthåller lagen för folkets skull” på.

Ett vittne sade till Epoch Times att över 10 000 personer till sist omringade kontoret. De drabbade också samman med personal på kontoret, som slängde krukväxter på dem. 

Folkmassan lämnade inte platsen förrän tidigt på morgonen den 5 maj.

– Även fast gripandet var ett misstag hade de ingen rätt att misshandla honom sådär. Lärarnas och elevernas ilska har på intet sätt lagt sig, sade Liang. 

Regeringens censorer tog snabbt bort information på nätet om incidenten och skolans forum på den populära sajten Baidu blockerades. 

Den 5 maj publicerade Sichuan News och andra kinesiska medier en officiell notis om saken, men där nämndes inget om massprotesterna mot regeringen. 

Översatt från engelska