Misshandel av gravid kvinna ledde till våldsamma upplopp i Guangzhou


Över 5 000 poliser drabbade samman med 10 000 demonstranter i staden Zengcheng i Guangzhouprovinsen den 11 och 12 juni. En riksväg blockerades och dussintals polisbilar slogs sönder och brändes. Militär kallades in och lokalinvånarna kunde publicera foton och informationsuppdateringar om händelsen på nätet.

Protesterna var en reaktion på en incident vid niotiden på morgonen den 10 juni i bydistriktet Xintang i Zengcheng, där en gravid gatuförsäljare från Sichuan fick ta emot ett hårt slag i magen av en ordningspolis. Folk som bevittnade händelsen blev så rasande att de gav sig på och misshandlade ordningspoliserna.

I en post på mikrobloggen Weibo skrev någon ”Jag har varit där från början till slut”, och att mer än 5 000 poliser skickats ut tillsammans med militär, pansarfordon och tårgas.

Enligt detta ögonvittne har många skadats, bland annat hans kusin. När kusinen gick ut från postkontoret, där han bara hade skickat hem pengar, blev han misstagen för att vara demonstrant och blev så våldsamt misshandlad med en järnstång av polisen att han fick inre blödningar.

På kvällen den 11 juni skrev ett vittne: ”Jag såg kravallpoliser jaga och misshandla folk. Båda sidor slog varann och oskyldiga förbipasserande drogs också in i våldet. Brända och skadade polisfordon fanns kvar längs flera hundra meter på riksvägen, och man kunde se blod från oskyldiga förbipasserande på vägen till byn. Så här långt har dussintals polisbilar bränts och två pansarvagnar skyddar banken.”

Den här personens Weibo-sida uppdaterades under kvällen. Vid kl 22.39 stod det: ”I natt bränns och krossas fortfarande bilar på vissa platser. De har skickat ut fler poliser men det har inte stoppat våldet, eftersom demonstranterna nu har lärt sig en del gerillataktiker.”

Vid kl 23.14 stod följande:
”En storskalig demonstration organiseras från bydistriktsledningens byggnad i Xintang till Niuzaicheng-vägen. Folkmassor med fabriksarbetare skriker och slår sönder bilar utanför bydistriktsledningens kontor i Xintang… ”

Klockan 01.05 den 12 juni konstaterades att våldsamma folkmassor hade lett till en orolig natt i Xintang. 01.52 körde dussintals militärfordon till bydistriktsledningens kontor i Xintang. 

Inte förrän kl 03.15 ”började folkmassorna skingras efter att det börjat regna kraftigt. Efter det blev det tyst på gatorna.”

Översatt från engelska