Miss World Kanada förklarad persona non grata i Kina
Miss World Kanada, Anastasia Lin, vid en presskonferens i Hongkong efter sitt misslyckade försök att få resa in i Kina. (Foto: Pun Choi Shu/Epoch Times)


Miss World Kanada, Anastasia Lin, har nu officiellt förklarats persona non grata i Kina, och kommer av allt att döma inte att kunna delta i Miss World-finalen i staden Sanya. Uppmärksamheten för hennes fall fortsätter dock att växa.

Lin, som öppet arbetar för förbättrade mänskliga rättigheter i Kina, var den enda av finalisterna som inte fick något visum innan tävlingen. Hon valde att resa till Sanya i alla fall, via Hongkong, eftersom kanadensiska medborgare kan få ett 15 dagars landningsvisum vid inresa till Sanya. Med detta skulle hon sedan på plats kunna söka visum som räckte över hela tävlingsperioden, var tanken.

– De [Miss World-organisationen] diskvalificerade mig aldrig. De sade att min plats var kvar. Om jag kan få visum kan jag fortfarande vara med. Det är därför jag åker, berättade Lin för Epoch Times i en intervju innan resan till Hongkong den 25 november.

” Fråga den kinesiska regeringen varför den är rädd för en skönhetsdrottning. Fråga hur det här kommer att påverka framtida internationella evenemang.” – Anastasia Lin

Det här agerandet tvingade dock den kinesiska regimen att bekänna färg. Tidigare hade man bara undvikit att svara på hennes visumansökan, men nu kommenterade den kinesiska ambassaden i Ottawa till kanadensiska Globe and Mail att ”Kina inte tillåter en persona non grata att komma till Kina”.

FAKTA: Anastasia Lin
Anastasia Lin är kanadensare, men född och uppvuxen i Kina. Hon valdes till Miss World Kanada i maj 2015. Hon är känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Kina, och har tävlat under devisen ”beauty with a purpose” – ”skönhet med ett syfte”.

Förutom sitt opinionsbildande arbete har hon även deltagit som skådespelare i olika filmproduktioner om förföljelse i Kina. Särskilt har hon försökt väcka uppmärksamhet kring förföljelsen av den andliga metoden falungong, som hon själv utövar.

Lin vägrades också mycket riktigt inträde när hon försökte flyga vidare från Hongkong till Sanya, på ön Hainan.

När Lin, dagen efter det misslyckade försöket höll presskonferens på Hong Kong Regal Airport Hotel, var mediaintresset stort.

– Fråga den kinesiska regeringen varför den är rädd för en skönhetsdrottning. Fråga hur det här kommer att påverka framtida internationella evenemang, sade Lin.

Hon uppmanade dock reportrarna att inte bara ställa den kinesiska regeringen till svars för hennes fall, utan även fråga varför den inte låter människorättsadvokaten Gao Zhisheng, som blivit av med de flesta av sina tänder efter tortyr i kinesiskt fängelse, besöka en tandläkare, varifrån organen till alla kinesiska transplantationsoperationer kommer, och varför den inte låter kineserna ta del av ocensurerad information.

Miss World-finalen äger rum den 19 december.

Rapportering av Matthew Robertson, Lin Yi och Matthew Little