Miss Taiwan stoppad från Miss Earth på grund av tre bokstäver
Taiwans Miss Earth Ting Wen-yin förbjöds använda band med R.O.C. [Taiwan] på. (Skärmdump)


Taiwans representant i skönhetstävlingen Miss Earth, Ting Wen-yin, hävdar att hon inte fick vara med i tävlingen när hon vägrade använda ett band med ”Miss Chinese Taipei”. Ting är född i och lever i Taiwan och vill därför bära Taiwans band, ”Miss Taiwan ROC”.

Ting Wen-yin varnades för politiska påtryckningar redan innan hon åkte till Wien, där tävlingen äger rum, men Ting säger att hon är född i, och representerar Taiwan och vill bära Taiwans band i tävlingen.

Men arrangörernas svar var att hon skulle byta band eller lämna tävlingen. ”Idag fick jag inte stå på scenen och fotograferna fick inte ta bilder”, sade Ting.

Bandet ”Chinese Taipei” har efter påtryckningar från Kina använts i de flesta internationella tävlingar de senaste åren, rapporterar Focus Taiwan.

Sedan 2001 har tävlande från Taiwan presenterats som ”Miss Taiwan ROC”, med hänvisning till det officiella namnet Taiwan Republic of China.

Taiwans representant 2003, Beverly Chen, gav efter för de politiska påtryckningarna och använde bandet med ”Miss China Taiwan”. Den gången fick hon ha två band och kunde använda ”Miss Taiwan” när inga medier var närvarande.

Miss Earth är en av de fyra stora skönhetstävlingarna för kvinnor i världen. Finalen är i Wien den 5 december.

Tings historia för tankarna till det Kanadas Miss World, Anastasia Lin, nyligen råkade ut för i tävlingen Miss World. Finalen ska äga rum i Kina i december, men Lin fick aldrig någon tävlingsinbjudan av Kina. Alla deltagare utom Lin är inbjudna. Hon tror själv att anledningen är att hon utövar falungong och arbetar för mänskliga rättigheter i Kina.