Minst tre har dött i Sverige av svininfluensan


I Finland bröt en svininfluensa-epidemi ut i början av februari. Fjorton personer har behandlats på huvudstadens sjukhus varav fyra har avlidit, uppger Hufvudstadsbladet. Fler än tre personer har dött i Sverige sade statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

I Finland hade ingen av de insjuknade vaccinerats och alla var vuxna. Enligt den finska tidningen slår sjukdomen hårt mot unga vuxna och personer i arbetsför ålder.

Tidningen rekommenderar vaccination och upplyser att det tar två veckor innan vaccinet verkar. Vaccinet som används nu har ingen koppling till narkolepsi uppger Hélène Englund på Folkhälsomyndigheten till aftonbladet.se.

I Sverige har den norra delen av landet drabbats värst. I Luleå fick en avdelning stänga. Tio personer ur personalen insjuknade och sex patienter smittades av svininfluensan. Två fick föras till Karolinska Universitetssjukhuset för vård.

Hittills i vinter har drygt 500 personer fått diagnosen svininfluensa i Sverige. Det är bara toppen av isberget, tror Englund. Hon sade till aftonbladet.se: ”De flesta testas inte, så vi vet inte hur många som drabbats.”