Minst tio döda i värmebölja i södra Kina
Invånare i Nanjing hanterar det varma vädret i en simbassäng. Bilden kommer från mikrobloggen Weibo. (Foto: Weibo)


Den 29 juli rapporterades högsta dagstemperaturer på över 40 grader i 43 städer och härad i södra Kina, enligt Kinas meteorologiska administration. Minst tio värmerelaterade dödsfall har rapporterats efter att höga temperaturer plågat 19 provinser i södra Kina sedan början av juli, enligt flera kinesiska medier.

Den 30 juli utfärdade man en andra gradens akut värmevarning, vilket är den allvarligaste varning som någonsin utfärdats i Kina, enligt den meteorologiska administrationen.

Vid 14-tiden den 30 juli hade minst ett dussin städer drabbats av rekordhöga temperaturer under minst tio dagar i följd.

Bland dem fanns staden Changsha i Hunanprovinsen, som registrerade den längsta perioden med rekordhöga temperaturer för sommaren så här långt, 39 dagar, vilket slog stadens tidigare rekord. Strax därefter följde Chongqing i Sichuanprovinsen, med 30 dagar, och Shanghai med 24 dagar, enligt tidningen Changsha Evening.

Journalister på TV-stationen Shanghai Television Station demonstrerade att de kunde steka stora köttstycken på marken utanför deras byggnad på bara tio minuter. Fotona på rå fisk och bacon som stektes på marken har sedan dess cirkulerat på många kinesiska sajter.

De lokala myndigheterna var eventuellt inte nöjda med den här rapporteringen. Den 1 augusti sade Shanghais stadsadministration att det är illegalt att sända ut information om höga temperaturer utan myndigheternas tillstånd, och att man kan få böta upp till 50 000 yuan för det (ungefär lika mycket i svenska kronor) enligt den kinesiska sajten Sina.com.

Fortsatt höga temperaturer har orsakat en topp i antalet patienter med värmeslag på grund av solexponering. Dödsfall till följd av värmeslag har rapporterats från flera städer, bland annat Shanghai, Nanjing i Jiangsuprovinsen och Shaoxing i Zhejiangprovinsen.

Tecken och symptom på värmeslag är bland annat höga kroppstemperaturer på över 40 grader, torr hud, förvirring, desorientering och onormala tillstånd i det centrala nervsystemet, som delirium, konvulsioner eller koma. Dödligheten i värmeslag kan vara ända upp till 70 procent om man inte får omedelbar behandling.

Antalet offer för värmeslag ökar, och offer som befinner sig inomhus utgör 30 procent. Minst tio personer har dött av värmeslag som inte är relaterad till fysisk ansträngning, enligt chinanews.com.

”På sistone har det varit fler offer för värmeslag än tidigare som har tagits till sjukhus med ambulans, troligen beroende på de höga temperaturerna som har varit i Shanghai”, sade en talesperson för Shanghais kommunala center för sjukdomskontroll och förebyggande, enligt artikeln på chinanews.com.

Enligt Zhejiang Online
har det Andra kommunala sjukhuset i Shaoxing i Zhejiang tagit emot över tio offer för värmeslag om dagen, varav somliga har fått intensivvård.

Den månadslånga värmeböljan förväntas fortsätta i minst tio dagar till, sade den meteorologiska administrationens den 30 juli. Dagliga temperatur i många områden i södra Kina förväntas överstiga 35 grader fram till den 8 augusti, och vissa städer söder om Yangtzefloden kan förvänta sig rekordhöga temperaturer enligt väderprognoser i de regionerna.

Översatt av Euly Luo. Skriven på engelska av Barbara Gay.

Översatt från engelska