Minst fem döda i explosion i kemisk fabrik i östra Kina
Brandmän bekämpar branden i en kemisk fabrik i staden Rugao, där en explosion inträffade under onsdagen. Fem personer dödades, enligt officiella nyhetskällor. (Skärmdump från China News)


Minst fem personer dödades och tolv skadades i en explosion med efterföljande brand i en fabrik i östra Kina på onsdagen, enligt officiella rapporter. Orsaken till explosionen är fortfarande okänd.

Det var klockan 10 på förmiddagen lokal tid som två våldsamma explosioner hördes från en fabrik som producerar stearinsyra i staden Rugao i Jiangsuprovinsen, enligt den lokala tidningen Jianghai Evening News.

Elden var under kontroll vid 11-tiden, men räddningsinsatserna pågick in på kvällen. Enligt rapporteringen hittades minst fem döda och tolv fördes till sjukhus. Tre personer saknas fortfarande. Den definitiva dödssiffran har inte offentliggjorts.

En invånare i Rugao som bor nära fabriken talade med USA-baserade Sound of Hope Radio:
”Bang! Ljudet var så starkt. Jag trodde att det var en militärövning. Sen såg jag elden mot himlen. Dörrar och fönster skakade”, berättade han.

Bilder från statliga China News visar tung, svart rök och stora flammor från byggnaden, som delvis har rasat samman. Enligt artikeln spreds det en irriterande lukt i luften, och man flyttade på döda kroppar med gaffeltruck. Polisen undersöker fortfarande orsaken till explosionen.

Fabriken tillhör en stor privat tillverkare i Rugao, som heter Shuangma Chemical. Den producerar främst stearinsyra, glycerin och palmvax.

Liknande olyckor, som
ofta har visat sig bero på säkerhetsproblem, har förekommit relativt ofta på senare år i Kina. Bara förra veckan inträffade en explosion på en fabrik i Shandongprovinsen i östra Kina, och i december dödades tre personer, också i Shandongprovinsen, då väteperoxid exploderade i en kemisk fabrik

Rapportering av Lu Chen