Minst 42 döda i översvämningar på Madeira
Byborna flydde från sina hem och hämtar nu sina upphittade tillhörigheter. Portugal har utlyst tredagars landssorg för de 42 dödade i översvämningar. (Foto: AFP/Gregorio Cunha)


Räddningsmanskapet söker frenetiskt under leran och i högar med bråte för att hitta fler offer efter de förödande översvämningarna på Madeira. Minst 42 personer har mist sina liv i översvämningar och jordskred på den portugisiska ön i lördags. Minst 120 människor har skadats men skadorna har rapporterats inte vara allvarliga. Man befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare eftersom många fler saknas, rapporterar AP.

Det bor 40 svenskar på Madeira men inga uppgifter om drabbade svenskar har kommit in, rapporterar SR.

Översvämningar med jordskred, som strömmade ner från bergsluttningarna, var så kraftiga att de slog sönder allt som kom i deras väg. Broar och hus kollapsade under vattentrycket medan bilar och träd sveptes bort. Uppemot 250 hus har raserats i det värsta ovädret som drabbat Madeira sedan 1993. På delar av ön har elförsörjningen och telefonförbindelserna slagits ut.

På söndagen anlände till hjälparbetarnas stöd läkare, poliser och räddningsarbetare från Portugal och de hade med sig kommunikationsutrustning. Militär som är stationerad på ön bidrog med räddningshelikoptrar för röjning av skräp och reparation av broar.

En brittisk turist sade att Funchal är som en spökstad, rapporterar BBC. Kloakerna kunde inte fånga upp vattnet som rann ner från bergen och det sades att de var helt översvämmade av lera.

På söndagen förbättrades dock vädret. Men många vägar var förstörda eller oframkomliga vilket gjorde det svårt för ambulanser att komma fram. Bilvrak, omkullvälta träd, skräp och grus gjorde det omöjligt att ta sig fram på många ställen.

Portugals premiärminister, José Socrates, var ”djupt chockad”. Regeringen kommer att se till att återuppbyggnaden kan inledas så snart som möjligt.

Skräckslagen var också madeirafödda fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo som spelar för Real Madrid.  Han vill hjälpa till så långt det går.

– Ingen är likgiltig inför denna katastrof, sade han.

Madeira ligger i Atlanten cirka 700 kilometer väster om den marockanska kusten. Det är ett populärt semestermål som är känt för sin frodiga växtlighet.