Minst 30 döda i jordbävning i Tibet


Den 6 oktober drabbades länet Damxung nära den tibetanska huvudstaden Lhasa av en allvarlig jordbävning. Minst 30 personer omkom och hundratals hus har rasat samman och begravt många människor.

Xinhua News Agency rapporterar att jordskalvet inträffade klockan 16.30 pekingtid. Epicentrum låg ungefär 8 mil från Lhasa, 15 mil från Tibets näst största stad Shigatse, på 8 kilometers djup. Det uppmättes till 6,6 på richterskalan.

Enligt uppgift kunde man känna av skalvet i huvudstaden. Tibets jordbävningsbyrå har skickat ut ett undersökningsteam till området.

U.S. Geological Survey meddelar att flera mindre skalv har inträffat i regionen de senaste veckorna.

Dessutom har det rapporterats att länet Wuqiua i Xinjiang drabbats av en jordbävning med en magnitud på 6,8 mellan den 5 och 6 oktober, vilken följdes av en jordbävning på 5,7. Epicentrum låg ungefär 11 mil sydväst om länet.

Än så länge har skalvet medfört sprickor i några äldre byggnader men varken dödsfall eller skador har inrapporterats. På andra sidan om den kinesiska riksgränsen, i södra Kirgizstan, har emellertid 58 personer omkommit. 

Den lokala jordbävningsbyrån hävdar att jordskalvet kunde kännas av i de två städerna Kashgar och Atushi i Xinjiang. I Wuqia var skalvet påtagligt. Vissa bybor beslöt att övernatta utomhus. En regeringsbyggnad i området Jigen, som var byggt av sten och trä, sprack. 

Översatt från engelska: