Minst 16 döda efter explosion i kemisk fabrik
Olycksplatsen efter explosionen. (Foto från kinesisk internetanvändare)


En mycket kraftig explosion inträffade i en kemisk fabrik i Guangxiprovinsen i södra Kina vid sextiden på morgonen, lokal tid, den 25 augusti. Fram till den 26 augusti hade 16 personer bekräftats döda, 60 vårdas på sjukhus och sex saknas.

Preliminära undersökningar visar att olyckan orsakades av slarv med säkerheten. Fabriken, som ligger i en förort till staden Yizhou, tillhör företaget Vinylon Group Limited. De framställer eldfarliga och explosiva produkter såsom acetylen, etylen, metylalkohol och polyvinylalkohol. Företaget har mer än 6000 anställda på platsen och många bor även där med sin familj. 

Ett ögonvittne sade att industrikemikalier såsom de ovan nämnda lagrades på fabriken. Ett 30-tal anställda arbetade i fabriken vid tidpunkten för explosionen.

Hela fabriken fattade eld av explosionen. Enligt en boende i området kändes den kraftiga smällen som en jordbävning. 

Myndigheter skickade ut 20 brandbilar, nästan 1 000 brandsoldater och två bulldozers för att bekämpa branden. Ett hundratal säkerhetsspecialister på kemiska ämnen var även på plats för att inspektera och ta undan brandfarliga och giftiga ämnen. Explosionen ledde till kraftig rökutveckling och följdes av mindre explosioner och gasläckor, vilket försvårade räddningsarbetet. 

Ett annat ögonvittne sade att runt 17.20 den 26 augusti kollapsade hela den fem våningar höga fabriken och efterlämnade bara bråte och tjock rök. Läckage av giftiga gaser såsom ammoniak, formaldehyd och annat utgör ett stort potentiellt hot. Som ett resultat evakuerades uppskattningsvis 11 500 personer boende i närheten. 

Översatt från: