Minst 13 döda i explosion i Nanjing, myndigheterna hindrade rapportering
En skadad man bärs bort från platsen där en plastfabrik i Nanjing exploderade den 28 juli. (Foto: AFP/Getty Images)


En explosion inträffade i Jiangsuprovinsen i östra Kina den 28 juli, och enligt uppgift har 13 människor ha dött. Tryckvågen krossade rutor och slog ut telekommunikationen i omkringliggande områden. Lokal media hindrades från att rapportera i direktsändning.

Uppgifterna går isär när det gäller den exakta tiden för explosionen. I en rapport som senare togs bort från internet sade Chen Guangbiao, styrelseordförande för företaget Jiangsu Huangpu Reneweable Resources Utilization, till Kinas nationella radio att en stor explosion ägde rum den 28 juli klockan 9.57 vid en gasolfabrik i Qixiadistriktet i staden Nanjing. Han sade vidare att smällen kändes genom hela staden och att han var 300 meter från platsen när den första explosionen ägde rum.

Andra statliga medier, som Xinhua, rapporterade att explosionen ägde rum kl 10.10 på en närbelägen plastfabrik.

Strax efter den första smällen lade invånare i Nanjing ut foton och kommentarer på internet  om explosionen. Flera trodde det var en jordbävning. I vissa kontorsbyggnader krossades rutor och innertak ramlade in. Den kraftfulla smällen kunde kännas så långt bort som fem kilometer. Bilder visar massiv förödelse av fabriken och området runt omkring.

Chen Guangbiao sade till Kinas nationella radio:
– Det kändes som marken och själva bergen skakade. Allt glas i fönstren på våra maskiner och på många byggnader i området krossades. Dessutom skedde det en till explosion vid en plastfabrik i Qixia. Det går ledningar med gas och polyetylen under fabriken. Jag vet inte vilka av dem som exploderade, men det låg en tung stank över området.

Flera invånare i Nanjing sade till Epoch Times att minst 100 människor omkom i gasolexplosionen. En man som sade sig vara ögonvittne hävdade det kan ha varit så många som 170 dödsoffer.

Lokalinvånare menade även att explosionen i gasolfabriken orsakade en serie explosioner i fabriker i närheten. En av dessa fabriker sysselsätter nästan 100 arbetare. Enligt vittnen kom ingen ut därifrån efter explosionen. Inga andra mediarapporter har bekräftat dessa uppgifter.

Den tyska radion Deutsche Welle
rapporterade att strax efter explosionen sände en lokal TV-kanal direkt från platsen. En person, som senare identifierades som en ämbetsman på propagandadepartementet, stoppade dock sändningen.

– Vem har gett dig tillåtelse att sända direkt, frågade ämbetsmannen reportern.

Reportern avbröt motvilligt sändningen. Den officiella dödssiffran har skrivits till 13 och statlig media rapporterar nu intensivt om räddningsarbetet.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>