Minst 100 döda i Syrien efter obeveklig granatbeskjutning
En pojke håller upp en skylt under en anti-regimdemonstration i den syriska staden al-Qsair, 25 km sydväst om staden Homs den 3 februari 2012. Minst 107 dödades i oroscentret Homs den 9 februari, enligt lokala samordningskommittéer (LCC). (Foto: Alessio Romenzi / AFP / Getty Images)


”Jag kom just från fältsjukhuset. Där finns tre stora rum fulla med lik. Jag har sett över 100 lik idag”, sade vittnet Karim, som berättade om regeringsstyrkornas beskjutning av den syriska staden Homs.

Minst 107 dödades runtom i Homs den 9 februari, sade de lokala samordningskommittéerna (LCC), som fått uppgifter från aktivister och verksamma läkare på fältet. ”Vi kan inte dokumentera namnen på martyrer på grund av den intensiva beskjutningen”, uppges enligt LCC:s dagligen uppdaterade webbsida.

”Skadade människor dör för att vi inte kan behandla dem. Det finns fortfarande skadade människor på gatorna. De har mist kroppsdelar”, sade Karim till Human Rights Watch (HRW). ”Vi kan inte dra in dem på grund av skjutandet. De kommer att dö på gatan.”

I förra veckan satte armén
igång med kraftig beskjutning mot bostadsområden i Homs, den stad som har blivit till det huvudsakliga oroscentret i samband med protesterna och upproret mot president Bashar al-Assad. Man uppskattar att hundratals har dödats enbart under den senaste veckan.

Videofilmer som laddats upp på Internet visade ett antal döda kroppar, liksom massdemonstrationer med krav på al-Assads avgång, samt militärhelikoptrar i luften.

Human Rights Watch sade att regeringen har spärrat av staden för att stoppa införsel av medicinartiklar. Det rapporteras att skadade inte söker behandling på statliga sjukhus av rädsla för att bli arresterade.

”Detta brutala angrepp
mot bostadsområden visar på de syriska myndigheternas förakt för Homs invånares liv”, säger Anna Neistat, biträdande beredskapschef hos människorättsgruppen. ”De som ligger bakom sådana fruktansvärda attacker kommer att få stå till svars för dem.”

Flera vittnen berättade för HRW historier om att de blivit beskjutna av säkerhetsstyrkor och om intensiv beskjutning i bostadsområden i staden. Människorättsgruppen bekräftade också rapporter från journalister verksamma i området och granskade film som publicerats på Internet.

På måndagen och tisdagen ägde beskjutningen rum ”var 15:e minut” enligt ett vittne vid namn Wasim, rapporterade HRW. ”Det var inte första gången jag hörde sådana ljud, men på måndagen var situationen som värst, på grund av den intensiva beskjutningen nonstop”, sade han.

Västerländska och arabiska makter har svårt att komma på ett sätt att lösa våldet efter att Ryssland och Kina i förra veckan lade in sitt veto mot den av Arabförbundet stödda resolution i FN:s säkerhetsråd om att fördöma al-Assad.

Översatt från engelska