Minnesplats för flodvågsoffer invigd
THAILAND, PHANG NGA: Thailändsk polis lägger en krans för svenska medborgare som dödades i tsunamikatastrofen för två år sedan, 2004. (Foto: AFP/Pornchai Kittiwongsakul)


Med en tyst minut, stilla musik och högtidstal invigdes minnesplatsen för oidentifierade offer från flodvågskatastrofen i Thailand.

– Väldigt stort och värdigt, berättar tillförordnade svenska generalkonsuln i Phuket Christina Palm, som på annandag jul närvarade vid den officiella öppningsceremonin i staden Takua Pa i södra Thailand – inte långt från Khao Lak som ödelades i flodvågskatastrofen för två år sedan.

Minnesplatsen är en stor park, omgärdad av en vit, låg mur. Här förvaras kropparna efter de oidentifierade offren för katastrofen, som på invigningsdagen hedrades med bland annat kransnedläggning.

Kropparna vilar i tillslutna gravplatser längs murens långsidor. Däremellan öppnar sig parken, med statyer som berättar om tiden före, under och efter tsunamin. Stora palmträd skänker en välbehövlig skugga i den tropiska värmen. Här syns även flaggor från alla nationer som hjälpt till i identifieringsarbetet.

Allmänheten kan vandra i parken, och även besöka den byggnad med ceremonirum för kristna, muslimer och buddhister som finns i parken.

– Det kan framförallt vara en plats för de svenskar som inte har fått hem någon, säger Christina Palm.

Senare på tisdagen hålls flera minnesstunder runt om i Thailand, bland annat i Patong Beach. Eftersom det bor många svenskar där förväntar sig Palm att många landsmän kommer att vara där för att hedra minnet av de omkomna.

Det är den thailändska polisen som skapat minnesplatsen och som lett identifieringsarbetet av tsunamioffren. Drygt 5 300 personer miste livet när flodvågen svepte in över thailändska stränder. 542 av de som omkom var svenskar. En svensk dog i Sri Lanka, som också drabbades hårt av tsunamin.

Ännu saknas 15 svenskar och i Thailand finns sammanlagt 414 offer som inte har identifierats.