Minneskryssning i Titanics kölvatten
Titanic på sin ödesdigra jungfruresa i april 1912. (Med tillstånd av Titanic Memorial Cruise)


För hundra år sedan sjönk det ”osänkbara” skeppet Titanic dramatiskt i Nordatlantens kalla vatten. Titanic som hade 1309 passagerare ombord sjönk klockan 02.20 på natten, fartygstid, den 14 april 1912. Ett av alla otaliga minnesmärken av tragedin som fortfarande fascinerar världen är kryssningen, Titanic Memorial Cruise.

Kryssningen som ska följa i Titanics ödesdigra färds kölvatten har anordnats av engelsmannen Miles Morgan. Förberedelserna har pågått i fem år.

Morgans resebyrå har faktiskt chartrat två skepp. Azamara Journey, lade ut från New York den 10 april med ett stopp i Halifax, Kanada innan de kom ut till havs för att möta skeppet Balmoral, som startade sin resa i Southampton, England. De två fartygen möttes till havs över Titanics vrak för en minnesstund vid midnatt den 14 april.

”Idén kom upp för fem år sedan då en man kom in i min resebutik i Storbritannien och jag tyckte det var en bra idé”, berättar Morgan om hur han kom på idén. Han sade att processen att verkligen genomföra idén var mer komplex än han väntat men bara att träffa alla Titanicentusiaster och de som är intresserade av fartygets historia har gjort det värt besväret.

”Jag skulle kunna skriva en bok om alla intressanta människor jag har stött på och som har bokat en resa”, sa han. När allt var klart hade han passagerarbokningar från 28 olika länder.


En man kastar en ros i havet på platsen där Titanic avseglade för 100 år sedan i Southampton, England, under en minneshögtid den 10 april. (Foto: Ben Stansall/AFP/Getty Images)

En man kastar en ros i havet på platsen där Titanic avseglade för 100 år sedan i Southampton, England, under en minneshögtid den 10 april. (Foto: Ben Stansall/AFP/Getty Images)

”När vi började hade vi några möten med den sista överlevande från Titanics olycka, Millvina Dean, men hon gick bort efter det andra mötet. Man kunde inte tro att hon var 97 år”.

Dean, som var bara ett spädbarn när skeppet sjönk var i en livbåt som roddes av en farfar till en av föreläsarna på minneskryssningen, berättade Morgan.

En del av kryssningens dragningskraft för Titanicentusiasterna har varit möjligheten att höra föreläsningar av experter ombord, klädda i kläder från den tiden, och att äta samma mat som passagerarna på Titanic gjorde.

Men höjdpunkten på minneskryssningen var när de båda fartygen möttes på den plats där Titanic sjönk 100 år tidigare, för att hålla en minneshögtid och kasta tre kransar i vattnet.

Minnesgudstjänsten varade mellan 23.40 den 14 april – när Titanic stötte på ett isberg – och 2.20 på morgonen den 15, då fartyget sjönk under vattenytan.

”För mig handlar det om att kunna befinna mig över vraket exakt 100 år efter min farfars far dog och att kunna kasta ner en blomma i vattnet till hans ära. Jag har vuxit upp med vetskapen om att min farfar dog i fartyget. Denna resa kommer att ge ett avslut för många människor och det kommer att bli mycket, mycket gripande”, skrev passageraren Sharon Willing från Arizona på Memorial Cruises hemsida.

Morgan säger att han kunde återskapa fartygets ödesdigra resa till en intresseard publik helt enkelt beror på att det fortfarande är en fascinerande historia även efter ett århundrade.


Azamara, som startade från New York är ett av Titanic Memorials två kryssningsfartyg. Det andra fartyget, Balmoral, avseglade från Southampton i England. (Med tillstånd av Titanic Memorial Cruise)

Azamara, som startade från New York är ett av Titanic Memorials två kryssningsfartyg. Det andra fartyget, Balmoral, avseglade från Southampton i England. (Med tillstånd av Titanic Memorial Cruise)

”De rikaste människorna i världen befann sig vid den tiden på fartyget och man hade människorna på nedre däck, man trodde att hela skeppet var osänkbart, man har konspirationsteorin”, sa Morgan. ”Det har alla ingredienser i en intressant historia.”

Men han noterar att av de passagerare som bokat biljett till kryssningen är endast en grupp Titanicentusiaster. En andra grupp av passagerare är ättlingar till människor som var med på Titanic. Den tredje gruppen av passagerare är den mest överraskande: fans av filmen Titanic.

”Ett antal människor som älskade filmen och dansade till Celine Dions titellåt i filmen på sitt bröllop är ombord”, sade Morgan.

Översatt från engelska.