Minnesfrimärke av Raoul Wallenberg 100 år
Minnesfrimärke Raoul Wallenberg 100 år


Posten uppmärksammar Raoul Wallenberg med ett frimärke till 100-årsminnet av hans födelse. Frimärket kommer att släppas den 10 maj 2012.

Med våra svenska frimärken ger vi en bild av Sverige. Raoul Wallenberg har för sina enastående insatser en självskriven plats i denna krets av personer som förtjänas att särskilt hedras, säger Andreas Falkenmark, VD för Posten Meddelande AB, i ett pressmeddelande.

Frimärket är en del av ett ark, som förutom Raoul Wallenbergs namnteckning och två porträttfotografier, även visar en stadsvy från Budapest och ett av de skyddspass eller legitimationshandling som svenska legationen utfärdade.

Frimärket är designat av Gustav Mårtensson. Lars Sjööblom är gravör.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg föddes den 4 augusti 1912. Han är känd för sina unika insatser under andra världskriget när han räddade tiotusentals judar i Budapest undan förintelsen.

Han fängslades av ryssar och fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Det finns inga bevis om vad som hände honom och den svenska regeringen kräver fortfarande ett svar.

Raoul Wallenbergåret kommer att uppmärksammas på flera olika sätt i Sverige och utomlands.

Regeringen har tillsatt en Nationalkommitté för Wallenbergåret 2012 och ordförande är utrikesminister Carl Bildt. Arbetet kommer ledas av Svenska Institutets förre generaldirektör Olle Wästberg.

Wallenbergåret börjar den 17 januari, med högtidligheter i Sveriges riksdag, invigning av Mauermuseum i Berlin i ett permanent Raoul Wallenbergrum och invigning av vandringsutställningen ”To me there’s no other choice” i Budapest av utrikesministern Carl Bildt.