Minnesceremonier för 4 juni-massakern förbjudna
Cai Wenjun, kinesisk människorättsförsvarare, spelar kort för att få tiden att går medan han övervakas. (Foto: The Epoch Times)


2009 markerar tjugoårsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Över hela världen hålls ceremonier som uppmanar den kinesiska regimen att avslöja sanningen om händelserna men det kinesiska kommunistpartiet har alltid sett till att undvika frågan.

Fram tills för ett par dagar sedan hade minst 60 personer gripits eller satts under övervakning. Flera andra tycks ha försvunnit fullständigt.

Kinesiska dissidenter i utlandet hoppas på att öka medvetenheten om årsdagen genom att uppmana till en ”vita kläder”-dag. Rörelsens mål är att Kina ska gå helt i vitt (den kinesiska sorgefärgen) genom att be kineser över hela landet att bära vita kläder den 4 juni. Men kinesiska myndigheter har utfärdat en order för att se till att studenter inte deltar i detta och man har samtidigt tagit ett hårdare grepp om kända dissidenter i hela landet.

Enligt en nyhet på Boxun.net har den kinesiska regeringen skickat ut ett angeläget påbud till alla nivåer av partikommittéer på högskolor och universitet i Peking att man ska se till att studenterna inte klär sig i vitt den 4 juni.

Människorättsförsvarare i Shanghai planerade att bära vita kläder och hålla en ceremoni framför stadshuset den 4 juni. När myndigheterna hörde talas om den här planen började de gripa och övervaka ”nyckelpersoner”.

Polisstationer i hela landet har stramat åt kontrollen av kända dissidenter genom att varna dem, skugga dem, utfärda husarrest och tvinga dem att lämna sina hemstäder. Av rädsla för att något ska sättas i rullning på internet har kinesiska myndigheter stängt 26 000 bloggar och användargrupper.

Bao Tong, sekreterare till förre kommunistpartiledaren Zhao Ziyang tvingades lämna Peking för att ”resa” med poliser. Jiang Qisheng, en oberoende skribent, bevakas noggrant av polisen efter att de sökt igenom hans hus två gånger.

Familjerna till Ding Ziling, Zhang Xianling, Jiang Peiku och Xu Yu, som föll offer i massakern, har vägrat lämna Peking trots påtryckningar från polisen. De övervakas nu. Qi Zhiyong, som invalidiserades i massakern, flyttades med våld från Peking. Han tilläts senare återvända på grund av sin dåliga hälsa, men han övervakas noggrannt.

Wu Gaoxing, en dissident i Zhejiangprovinsen, greps den 30 maj. Den lokala polisen genomsökte en annan demokratiaktivists hem i samma stad och tog hennes dator. Myndigheterna har varnat henne att hon ska sluta lägga ut artiklar på nätet. Orsaken är att hon skrivit på en internetpetition för att stödja Deng Yujiao, en servitris som står anklagad för att ha dödat en partitjänsteman som försökte våldta henne, ett fall som orsakat stor uppståndelse och ilska i Kina.

Människorättsförsvararna Zhang Jiankang, Yang Hai och Ma Xiaoming i Xi’an i Shaanxiprovinsen tvingades lämna sin hemstad av den lokala polisen. Xie Fulin och Li Dongzhu i Hunanprovinsen varnades av polisen att inte lämna sina hem inför fjärde juni.

Människorättsadvokaterna Mo Shaoping, Jiang Tianyong, Pu Zhiqiang, Teng Biao, Liu Xiaoyuan. Li Chunfu, Tang Jitian, Yang Huiwen, Li Heping, Li Fangping, Li Xiongbing och Lan Zhixue har också rapporterat att de förföljts och trakasserats av lokal polis.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17663/