Ministrar anlände till Stockholm för Northern Future Forum
Statsminister Fredrik Reinfeldt tog emot Danmarks statminister Helle Thorning-Schmidt på Rosenbad den 8 februari 2012. (Foto: Anne Hakosalo/Epoch Times Sverige)


I går kväll samlades Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och andra statsministrar från Europa i Rosenbad, för middagsöverläggningar angående Northern Future Forum.

Det var starten på ett forum, som kommer att pågå under torsdagen och gästas av statsministrar från Norge, Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, och Litauen, samt premiärministern för Storbritannien. Syftet är att möta framtidsutmaningar och stimulera till idéutbyten om hur långsiktig tillväxt kan uppnås.

Tillsammans med experter från respektive land ska man diskutera hur man får fler kvinnor i ledande positioner och som företagare och hur man får fler äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.

”I en intensiv och öppen debatt ska vi under två dagar utbyta idéer, lära oss av varandras erfarenheter och tillsammans diskutera hur vi ska återupprätta vår konkurrenskraft och säkra jobben och tillväxten. Vårt framtida välstånd beror på hur väl vi lyckas med denna utmaning”, skriver de nio stats- och premiärministrarna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De nio ledarna anser att kvinnors fulla potential på arbetsmarknaden bör komma fram för att därmed öka den ekonomiska tillväxten i Europa. 30 procent av kvinnorna i Europa är företagare och är samtidigt underrepresenterade på högre poster. Forskning visar också att det finns ett samband mellan kvinnors ledarskap och ökad lönsamhet.

I tisdags höll Framtidskommissionen, som tillsatts av Regeringen, ett seminarium med titeln ”Bortom 65”. Där kom man fram till att den demografiska utvecklingen innebär att den yrkesverkamma perioden behöver förlängas.

– Allt fler jobbar ju längre och våra mätningar som utredningen gör, visar också att allt fler äldre vill jobba längre, sade Ingemar Eriksson, som arbetar med pensionsåldersutredningen, under seminariet.

2030 beräknas var fjärde svensk vara över 65 år. Andelen och antalet äldre kommer därmed att öka. Vill man behålla den demografiska försörjningskvoten på dagens nivå går det inte med barnafödande, invandring eller oförändrad åldersgräns, anser Framtidskommissionen.

Statsminister Fredrik Reinfeldts förslag om att arbeta tills man är 75 år har samtidigt väckt starka reaktioner bland allmänheten och i medierna och det har provocerat många.

Men Reinfeldt tror ändå att det är bra för välfärden med högre pensionsålder, eftersom många nu för tiden kommer in sent på arbetsmarknaden och folk blir allt äldre. Han tycker därför att det är möjligt att arbeta upp till 75 års ålder, men säger samtidigt att det är något som bör utvärderas individuellt.

– Jag har inte talat om att höja någon kollektiv pensionsålder och att tvinga någon att arbeta, utan jag ställer mer frågan hur ska vi möta det att folk blir allt äldre samtidigt som vi vill behålla välfärden där vi förutsätter att vi ska ha god pension, god äldreomsorg och sjukvård, sade Reinfeldt innan middagsmötet på Rosenbad.

Reinfeldt menar att istället för att höja skatter bör folk uppmuntras till att arbeta under större delen av sina liv.

– Vi kan diskutera om det är så att ungdomarna ska kliva tidigare in i arbetslivet eller om vi ska uppmuntra de äldre, som har de förutsättningarna, att stanna kvar längre, sade Reinfeldt.

Under mötesdagarna kommer man också att titta på hur utbildnings- och karriärsystemen kan förändras för att möjliggöra att ha flera karriärer.


De nio europeiska statsministrarna samlades på Rosenbad kl 19, den 8 februari för att avnjuta en gemensam middag och påbörja ett samarbete inför framtiden. (Foto: Anne Hakosalo/Epoch Times Sverige)

De nio europeiska statsministrarna samlades på Rosenbad kl 19, den 8 februari för att avnjuta en gemensam middag och påbörja ett samarbete inför framtiden. (Foto: Anne Hakosalo/Epoch Times Sverige)