Miljövänligt på Bondens marknad
Leonard Moberg odlar KRAV-godkända grönsaker som han säljer på bland annat Bondens egen marknad i Örebro. (Foton: Maria Hellström/ Epoch Times)


Vill du köpa lokalt och ekologiskt producerad mat, blommor eller kläder direkt från producenten? Den möjligheten finns nu på Bondens egen marknad som pågår i tretton städer runt om i Sverige.

Klockan tio på lördagsförmiddagarna under september månad öppnar Bondens egen marknad vid Olofs Palmes torg i Örebro. På torget står det ena bordet efter det andra uppdukat med olika läckerheter. Besökarna kan köpa det mesta i matväg; grönsaker av alla de slag, frukt, honung, bröd, mjöl, ost, sylt, fisk och kött. Förutom mat kan man även köpa blommor och yllekläder.

Det ställs två krav på försäljaren för att man ska få vara med på Bondens egen marknad. Det ena är att man bara får sälja det man själv har producerat eller förädlat. Det andra är att produkterna ska vara närproducerade. Gränsen för att varorna skall räknas som närproducerat är högst 25 mil från marknaden.

Det ställs inget krav på att produkterna ska vara ekologiska men många är ekologiskt producerade.

Eleonor och Gunnar Persson från Råberga ekoprodukter har varit med på Bondens egen marknad i Örebro sedan den startade år 2002. De odlar spannmål som de maler i den egna kvarnen. Kunderna som kommer fram till deras stånd köper vete-, grahams- och rågmjöl såväl som råg- och vetekross.

Tanken med Bondens egen marknad är att minska produkternas miljöpåverkan, ge folk möjlighet att köpa färska produkter med hög kvalitet och öka lönsamheten för småskaliga producenter.

Att konsumenterna både frågar efter och köper mer och mer närproducerat och ekologiska produkter är ett faktum. Folkvimlet på Bondens egen marknad i Örebro är ett bevis.

– Suget efter närproducerat och miljömärkt har ökat. Jag hade sålt slut på potatis och morötter innan klockan 12 idag och det var inte så att jag hade tagit med mig lite…, säger Leonard Moberg, ordförande i organisationen Bondens egen marknad i Örebro.

Gunnar Persson från Råberga ekoprodukter berättar att företaget tidigare år har ökat sin försäljning inför julen och att den brukar sjunka när julrushen är över. I år var det annorlunda, försäljningen har hållit i sig och de har levererat mer än tidigare.

– Det har skett en förändring under det senaste året när det gäller närproducerat. Det kommer överallt. Det ligger i tiden, säger Gunnar Persson.

Bondens egen marknad finns i följande städer: Umeå, Linköping, Malmö, Halmstad, Örnsköldsvik, Sundsvall, Örebro, Västerås, Falun, Gävle, Mariefred, Stockholm och Göteborg.


Eleonor och Gunnar Persson från Råberga ekoprodukter har varit med på Bondens egen marknad i Örebro sedan den startade år 2002. De odlar spannmål som de maler i den egna kvarnen.

Eleonor och Gunnar Persson från Råberga ekoprodukter har varit med på Bondens egen marknad i Örebro sedan den startade år 2002. De odlar spannmål som de maler i den egna kvarnen.


Bondens egen marknad är vid Olofs Palmes torg i Örebro på lördagarna under september månad.

Bondens egen marknad är vid Olofs Palmes torg i Örebro på lördagarna under september månad.


Mest Lästa