Miljörisker med växthusodlade tomater
Naturskyddsföreningen avråder köp av tomater odlade i växthus uppvärmda med fossila bränslen. (AFP/MOHAMMED ABED)


Närodlat är inte alltid bäst ur miljöhänsyn. Det är viktigare hur varan odlats.

Tomater är de värsta miljöbovarna av alla matprodukter, i alla fall om de drivits upp i växthus som värmts upp med hjälp av olja eller naturgas, säger naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

I den nya klimatsmarta världen kommer vi konsumenter att välja på grönsaker efter miljöpåverkan och säsong. Om de svenska odlarna vill behålla sina kunder, måste de gå över till förnybar uppvärming, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

I vanliga fall väljer man ekologiskt odlade produkter om man tänker på miljöns bästa. Men det är inte självklart att en ekologiskt odlad tomat som drivits upp kommersiellt i ett växthus är av den mest miljövänliga sorten trots sin ekomärkning. Fördelen med ekologiskt är att det alltid är giftfritt och inte gödslats med handelsgödsel som är miljöfarligt genom tillverkningen. Om växthuset värmts upp med miljöovänliga metoder, såsom naturgas eller olja är det lika bra att välja bort en sådan tomat eftersom växthusets uppvärmning orsakar utsläpp av stora halter växthusgaser.

Av alla grönsaker är tomater och morötter de vi äter mest av i Sverige. Morötterna klarar det svenska klimatet bra, men tomaterna behöver mycket värme för att utvecklas och därför odlas de vanligen i växthus och ofta med hjälp av miljöfarliga uppvärmningsmetoder. Ur klimatsynpunkt kan därför en frilandsodlad tomat från Spanien under säsongen september till maj, vara ett bättre alternativ trots att de färdats en lång väg. Lastbilstransporten genererar mindre utsläpp av växtgaser än de fossila bränslen som används för att värma upp växthuset med. Men om växthusodlaren använder sig av träflis eller pellets för uppvärmningen är situationen den omvända.

Tomat-topplistan

På första plats sätter Naturskyddsföreningen i sin rapport Matens värstingar:
Egenodlade eller frilandsodlade svenska ekologiska tomater under sommaren.

På delad andra plats:
Frilandsodlade ekologiska tomater från Spanien eller Italien under säsong (sep-maj) eller ekologiska växthusodlade tomater från Sverige från växthus som använder förnybar energi, under säsong (mars-okt)

Välj alltid bort:
Konventionellt växthusodlade tomater från andra länder under lågsäsong (nov-mars), speciellt flygtransporterade.

Morot eller annan rotfrukt är alltid ett bättre alternativ till tomater. De ger oftast mer fiber, mineraler och vitaminer än vad tomaten gör.