Miljöpris till Trafikkontoret i Göteborg
Foto: Chowa Choo, Epoch Times Sverige)


Trafikkontoret i Göteborgs Stad har tilldelats Arlanda Express miljöpris, som i år delas ut för första gången. Infrastrukturminister Åsa Torstensson delade ut priset i veckan, vid en prisceremoni i Arlanda Express vänthall.

Naturskyddsföreningen har ansvaret att ta fram en pristagare och Arlanda Express och Länsförsäkringar bekostar prissumman, som i år uppgick till 100 000 kronor.

Syftet med miljöpriset är att uppmuntra svenska företag, myndigheter och organisationer att miljöanpassa resandet och uppmärksamma dem som lyckas bäst. Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen och tävlingsjuryns ordförande, säger i ett pressmeddelande:

– Motiveringen är att vinnarna ”med enastående uthållighet och stor fantasi målmedvetet strävar efter att ställa om resvanor bland anställda och allmänhet”.

Nya strategier

Trafikkontorets strategi har varit att först ta fram en tydlig resepolicy. Sedan startades en cykelpool, en bilpool och ett förmånskort för kollektivtrafik. Det här gjorde att kostnaderna för tjänsteresor med bil minskade med 35 procent och antalet parkeringsplatser som nyttjades halverades.

Policyn är att styra mot fyra mål:

1. Miljöanpassning – användningen av energi och utsläpp ska minskas.

2. Effektivitet – det ska vara kostnadseffektivt för Trafikkontoret såväl som för den anställde.

3. Säkerhet – Det ska vara tryggt både för medarbetare och medtrafikanter.

4. Föredöme – andra ska inspireras av Trafikkontorets resepolicy.

När det gäller cykling är Trafikkontoret med i Cykelvägen, ett paketerbjudande som företag, organisationer och kommuner kan köpa till sina anställda. Det är ett gemensamt initiativ från Cykelutmaningen, Hisingens Cykelklubb, Svenska Mässan, Svensk Cykling och Trafikkontoret Göteborgs Stad.

Banar väg för att fler väljer cykeln

Projektet ska bana väg för att fler ställer bilen hemma och istället väljer att cykla till jobbet.

– Mot bakgrund av alla klimatlarm är sådana här satsningar nödvändiga, säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling.

Med allt tal om ohälsa, fetma och klimatförändringar är cykling ett enkelt sätt att göra något åt flera problem samtidigt, skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande.

– Men vi lever också i en stressad tillvaro, där det gäller att nå ut med rätt information på rätt sätt. Vi tror inte på att skrämma upp folk i cykelsadeln, utan att påminna om hur kul det är att cykla istället. Hälso- och miljövinsterna kommer på köpet, säger Klas Elm.