Miljoner hotas av översvämningar
Somaliska flyktingar vid överfylld flod i Dadaab, Garissa-distriktet i Kenya's nordöstra provins 22 november 2006. (AFP PHOTO/BRENDAN BANNON/UNHCR)


FN och Internationella röda korskommittén (ICRC) inleder snabbinsatser för att rädda hundratusentals människor i Somalia, som drabbats av översvämningar. Ihållande regn är orsaken. Dödssiffran på måndagen var 73 men den befarades stiga.

Även Kenya är drabbat – och även där är somalier, flyktingar i läger i nordöstra delen av landet, de mest utsatta.

Den stigande vattennivån i alla floder leder till att krokodilerna blir farligare genom att de sveps upp till befolkade, översvämmade områden.

BBC uppger att totalt 1,8 miljoner människor är hotade. FN-organet WFP beräknar att 900 000 personer i södra Somalia, där en stark islamistisk rörelse är på väg att utöka sin makt kanske till hela landet med vapenmakt, lever i risken av översvämningar samtidigt som krigsförberedelserna fortsätter.

"Även utan översvämning är Somalia ett svårt område att hjälpa på grund av problem med transporter. Så vår aktion är enda sättet att hjälpa människor i yttersta nöd med mat och andra nödvändighetsvaror", säger WFP-chefen Peter Goossens.

WFP har satt in en stor flygmaskin av typ Iljusjin-76 och två helikoptrar för att kasta ned mat över områden där alla vägar har spolats bort.

ICRC för sin del har flugit in presenningar för att hjälpa 324 000 människor kring Juba, Gedo och Hiraan, där vattnet har översvämmat åkrarna och hindrat införsel av förnödenheter till närmare en miljon somalier.

– Året har varit katastrofalt för folket i Somalia. Efter den värsta torkan på ett decennium vräker regnet ner, säger ICRC:s chefsdelegat i Somalia, Pascal Hundt.