Miljoner fiskar dog i Kalifornien
En flicka tittar förundrat på döda ansjovisar och makrillar i King Harbor Marina i södra Kalifornien. (Foto: Gabriel Bouys/AFP)


Det var en märklig syn som mötte besökare i Redondo Beach, söder om Los Angeles i Kalifornien i tisdags morse. Miljoner döda ansjovisar, makrillar och sardiner flöt överallt i vattnet i King Harbor Marina, rapporterar AFP. Fiskarna verkade oförklarligt flyta upp från botten. Men mysteriet kan ha fått sin förklaring.

Under det senaste dygnet har myndigheterna i södra Kaliforiens Redondo Beach försökt  lista ut vad det är som egentligen ligger bakom. Experter menar att fiskarna kan ha dött av brist på syre, till föjd av giftig algblomning, rapporterar AP.

Det verkar enligt en marinkoordinator som att fiskarna simmade in i hamnen för att undkomma de giftiga rödalgerna, och sedan blåste hårda vindar upp, vilket hindrade fiskarna att simma ut igen, och de krossades mot hamnväggen, använde upp allt syre och kvävdes till döds, rapporterar Huffington Post.

Enligt Epoch Times i USA har en arbetare sagt till Los Angeles Times att det inte fanns några synliga tecken på gifter som kunde ha  orsakat  massdöden. Den här händelsen påminner om något som hände för några år sedan, men då såg man tydligt en rödfärgning  av vattnet på  grund av algerna, men den här gången syntes inget sådant.

Likande händelser har utspelat sig tidigare runt om i världen.  Första veckan i januari dog många fåglar oförklarigt i Falköping.  Den 3 januari spolades två miljoner döda fiskar upp på stränderna på kusten vid Chesapeake Bay i Maryland.

I slutet av februari dog mer än hundra grindvalar i en masstrandning på en avlägsen strand i Nya Zeeland.  Valarna hittades av några vandrare utanför den södra öns sydvästra kust.


Anställda samlar upp döda fiskar i hamnen den 8 mars. Det var så mycket fiskar överallt att båtarna inte kunde ta sig ut från hamnen på morgonen. (Foto: Gabriel Bouys/AFP)

Anställda samlar upp döda fiskar i hamnen den 8 mars. Det var så mycket fiskar överallt att båtarna inte kunde ta sig ut från hamnen på morgonen. (Foto: Gabriel Bouys/AFP)