Miljonbedrägeri mot butiker stoppat


Flera bedrägeriförsök mot olika butiker har upptäckts under mellandagarna. I sista stund kunde bankerna slå larm och stoppa felaktiga överföringar av mångmiljonbelopp.

– Ingen har förlorat några pengar och ingen har heller vunnit några pengar. Allt är hanterat säkerhetsmässigt, säger Ingrid Lindström, vd för terminalleverantören Alphyra.

Inför julhelgen varnades julklappsköpare för risken att utsättas för så kallad skimning. Det innebär att någon manipulerar butikernas kortläsare för att sedan kunna länsa kontot för den som handlat med kort.

De bedrägeriförsök som nu upptäckts riktar sig direkt mot butikernas egna konton.

– Det är en ny form av bedrägeri
som har tagit oss på sängen, säger Per Geijer, säkerhetschef i branschorganisationen Butikerna.

Genom att använda hemliga uppgifter har bedragarna gentemot banken utgett sig för att representera en viss butik för att sedan flytta över pengar till sitt eget konto. Försöken upptäcktes i sista stund och alla pengar har nu förts tillbaka till butikernas konton.

Flera personer kommer enligt Geijer snart att gripas.

– Det betyder ju inte att de är ensamma bakom det här brottet, säger han.

Exakt hur stora belopp det rört sig om
och vilka butiker som berörts är än så länge sekretessbelagt. Utredningen leds av polisen i Helsingborg, men butikerna har troligen valts ut slumpvis enligt Geijer.

Även hos terminalföretaget Alphyra är man förtegen om hur bedragarna har gått tillväga.

– Jag vill inte äventyra polisens utredning. Det finns all anledning för alla att de som gjort det åker fast, säger företagets vd Ingrid Lindström.

Hon är mycket nöjd med det sätt på vilket samarbetet mellan företaget, bankerna och butikerna ledde fram till att brottet uppdagades. Men även om bristerna i säkerheten tätats till för den här gången väntar säkert nya bedrägeriförsök.

– Brottsligheten har flyttat till den här typen av verksamhet. Vi är enormt medvetna om det och hela branschen jobbar hela tiden med att trygga säkerheten, säger hon.