Miljökatastrof i Ungern
Ett flygfoto tagen den 8 oktober visar en del av byn Kolontar, vid den närliggande Tornabäcken, ca 160 kilometer sydväst om Ungerns huvudstad Budapest. Våg av giftig röd lera från Ajkai Timfoldgyar anläggningen svepte genom den lilla byn fem dagar sedan och dödade sju och skadade många. (Foto: AFP/STR)


Den kemiska olyckan i Ungern som är den värsta någonsin i landet har enligt de ungerska myndigheterna orsakat en ”ekologisk katastrof”. Sju personer har dödats i katastrofen och minst 150 har skadats enligt AFP.

Reservoaren som innhåller giftiga ämnen vid ett aluminiumverk närka Ajka brast i onsdags, och ut vällde mängder av giftigt slam som drabbade sju byar i de västra delarna av landet. En yta på 40 kvadratkilometer förstördes, många skadades och fem personer dog i katastrofen.

I byn Kolontar fick militären bygga en tillfällig bro för att ersätta den som sveptes med slammet. I lördags den 9 oktober evakuerades 800 bybor då myndigheterna befarade att en en ny översvämning skulle ske från reservoaren.

– Hela ekosystemet i Marçal floden har förstörts på grund av att de mycket höga nivåerna av alkaliska ämnen i giftslammet har dödat allt, sade Tibor Dobson, chef för den regionala katastrofmyndigheten, till den ungerska nyhetsbyrån.

I söndags började man bygga en damm runtom den skadade reservoaren för att undvika en ny våg av giftigt slam som hotar att ytterligare ödelägga redan skövlade byar. Hundratals volontärer hjälper nu till att bygga en 600-meter hög damm. Enligt tjänstemän är det bara en fråga om dagar innan reservoaren kommer att vittra sönder, rapporterar AFP.

Enligt finska YLE har Ungern bett om hjälp utifrån för att reparera miljöskadorna.

– Finland har preliminärt fattat beslut om att hjälpa till, så länge Ungern avgör, vad de behöver, sade  Jari  Vilén,  Finlands ambassadör i Ungern, till YLE.