Miljöjournalister lever farligt
På bilden ses tyska Reportrar utan gränser delta i en demonstration för fängslade journalister i Iran 25 juli 2009. (Foto: David Gannon /AFP/Getty Images)


De senaste fem åren har tio miljöjournalister dödats. Hot, påtryckningar och våld mot journalister som belyser och bevakar miljöfrågor har ökat, och debatten om klimatfrågan har som följd kvävts, skriver Reportrar utan gränser i en ny rapport.

FN:s klimatmöte i Paris har startat. I samband med det har organisationen Reportrar utan gränser (RUG) publicerat en rapport som belyser de svåra arbetsförhållanden som råder för journalister som rapporterar om miljö- och klimatfrågor.

– Det har aldrig funnits större hot mot de journalister som gräver i miljöfältet än det gör idag. När COP21 står för dörren så måste vi diskutera hur media ska kunna rapportera om utsläpp, föroreningar och andra typer av negativ miljöpåverkan. För att vi ska kunna förstå de mekanismer som påverkar vår jord så måste vi kunna bedriva fri journalistik kring frågorna, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande på organisationens hemsida.

Sedan år 2010 har tio miljöjournalister dödats, enligt RUG:s sammanställning. 90 procent av dödsfallen inträffade i Sydasien (Indien) och Sydostasien (Kambodja, Filippinerna och Indonesien). I år dödades två indiska journalister. Flera peruanska reportrar har också trakasserats och misshandlats under året. En uzbekisk journalist har suttit fängslad i sju år. I Ecuador har man också använt lagstiftning för att hindra kritisk miljörapportering från nationalparken Yasuni.

I Kina, som är känt för censur, har regimen sett till att Chai Jings film, ”Under the dome”, som handlar om luftföroreningar i Kina, försvunnit från hemsidor och den går inte längre att se i landet. Innan filmen försvann från Kinas internet hade den fått 155 miljoner visningar.

Efter explosionerna i den kinesiska staden Tianjin gick det Kinesiska kommunistpartiet ut med direktiv till medier och på internet. I kinesiska medier fokuserade man på brandmännens mod och deras hjältedåd och tonade ner orsaken till explosionerna och dödsantalet. Utländska journalister i Kina som rapporterade om händelsen har trakasserats.