Militärkupp i Fiji
En kvinna torkar bort tårarna utanför premiärministerns bostad dit människor kommit för att be strax före militärens ankomst.


Militären i Stilla havsnationen Fiji meddelar att den tagit över ledningen av landet, rapporterar Reuters.

– Från klockan sex denna kväll har militären tagit över ledningen för detta land, sade överbefälhavaren Voreqe ”Frank” Bainimarama på måndagskvällen lokal tid vid en presskonferens i huvudstaden Suva.

Det var den fjärde militärkuppen på 20 år i öriket i Stilla havet.

Bainimarama har ställt nio krav på regeringen, bland annat att en polisutredning mot honom själv ska läggas ned och polischefen avskedas.

Han har i en månads tid hotat störta premiärminister Laisenia Qarase och hans regering, som vann ett andra femårigt mandat så sent som i maj i år. Bainimarama hävdar att regeringen är korrumperad och att den gått för mjukt fram mot dem som låg bakom den senaste kuppen, som genomfördes 2000.

Bainimarama sade på presskonferensen att han har upphävt delar av författningen och nu tar över som statschef, rapporterar AFP.

– Eftersom jag klivit i presidentens skor avskedar jag nu premiärminister Laisenia Qarase.

Han utnämnde en läkare som inte har militär bakgrund, Jona Baravilala Senilagakali, till tjänstgörande premiärminister.

Parlamentet kommer att upplösas, tillkännagav Bainimarama.

En interimsregering kommer att utses senare i avvaktan på val.

Kuppmakaren uppmanade medborgarna att hålla sitt lugna och företagen att fortsätta sin verksamhet som vanligt. Han försäkrade att han inte kommer att behålla makten för gott.

Bainimarama har varnats av FN och av de regionala stormakterna Australien och Nya Zeeland för reaktioner om han genomförde sin kupp.

President Ratu Josefa Iloilo vädjade tidigare på dagen till premiärminister Qarase att avgå eller ge efter för Bainimaramas krav. Att premiärministern vägrat göra detta gjorde att Fiji hamnade i ett dödläge, sade överbefälhavaren.

– Detta har tvingat mig att träda fram.

Australiens premiärminister John Howard sade tidigare att han avvisat en begäran från Fijis premiärminister om en militär intervention.

– I morse ringde premiärministern på Fiji till mig och bad om australisk militär intervention som svar på kuppen. Jag markerade att det inte är möjligt, sade Howard, som fördömde militäraktionen.

Fijis premiärminister Laisenia Qarase sade tidigare att han befann sig i husarrest i sitt residens.

– Jag befinner mig i husarrest, så vad som händer härnäst kan man bara gissa, sade han till Fiji Radio.

Tungt beväpnade soldater omringade Qarases kansli och residens och satte upp dussintals vägspärrar.

Soldater beslagtog också regeringsfordon, bland annat ministrars bilar. Ännu tidigare avväpnade militären såväl polisen som regeringens livvakt.