Mikrobloggar hjälper kinesiska journalister att avslöja korruption


Mikrobloggar, onlinevertyg för att skicka kortfattade snabbmeddelanden till världen, har blivit ett användbart verktyg för kinesiska journalister i kampen mot censur.

Den 21 december publicerade tidningen Xinxiangs nyhetsreporter, Yi Mosan, en undersökande artikel på sin mikroblogg om korruption i processen rörande budgivningen inför Kinas nationella höghastighetsjärnvägsprojekt.

Shanghai-Kunmings höghastighetsjärnväg kommer, när det står klart, att bli en av de åtta stora järnvägslinjerna i Kina och den näst längsta höghastighetsjärnvägen i Kina. Den börjar i Shanghai och slutar i staden Kunming i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina, en sträcka på 2066 kilometer och en medelhastighet på 350 kilometer i timmen.

Enligt Yi, skedde budandeprocessen av byggprojektet i Hunanprovinsen genom en kompromiss. Två råmaterialsleverantörer, vars offerterbjudande var olagligt, vann flera kontrakt med en totalsumma på 40 miljoner yuan (ungefär 41,5 miljoner SEK).

Yi skrev på sin mikroblogg att han flera gånger påpekat detta för järnvägsmyndigheterna; men de sade till honom att han inte var kvalificerad för att skriva om detta.

Dagen efter att Yi offentliggjort sin undersökning, mottog han ett telefonsamtal från sin chef som hotade att avskeda honom. ”Chefen var arg och bad mig radera artikeln”, skrev Yi i ett meddelande. Han skrev att påtryckningarna troligen kommit från högre ort.

Yis meddelande har sedan dess spridits på en mängd internetsidor av andra journalister och hans vänner, och publicerades sedan i olika stora kinesiska medier.

Enligt en artikel den 23 december i Nationella affärsnyheter, bekräftade järnvägsmyndigheterna att de nu undersöker de två företagen och deras offerterbjudanden.

Yi har nu lämnat tidningen Xinxiang. Han vägrade att radera sin artikel och tvingades sluta, nämnde han i annan uppdaterad mikroblogg. Chefredaktören för tidningen, Wu Qing, sade till Radio Free Asia (RFA) att det inte skedde på detta viset; Yi lämnade tidningen på grund av att ”han hade en annan förståelse än ledningen om nyhetsrapportering”.

Zan Aizong, tidigare journalist på tidskriften Ocean Daily, berättade i en intervju med Radio Free Asia att journalister i Kina ofta förtrycks av regimen och andra makthavare. Eftersom det inte finns några fackföreningar som kan hjälpa att skydda nyhetsjournalisters rättigheter, har internet blivit deras primära nätverksplattform och SOS-fyr.

Mikrobloggarnas effektivitet förstärks i det kinesiska språket, jämfört med engelska, då den kinesiska skriften är komprimerad. Varje meddelande i en mikroblogg är begränsad till ett visst antal tecken (ofta omkring 140); och varje kinesiskt tecken, om det skrivs på engelska, kräver åtskilliga tecken, vilket innebär att varje meddelande i en mikroblogg på kinesiska kan innehålla en stor mängd information.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48192/

Kinesisk originalversion: http://epochtimes.com/gb/10/12/24/n3122327.htm