Mikrober från England överlevde 18 månader i rymden
En banderoll till stöd för rymdfärjan Atlantis den 5 februari 2008 vid Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida. Atlantis tog Europeiska rymdorganisationens (ESA:s) Columbus-laboratorium till den Internationella rymdstationen (ISS). (Foto: Stan Honda/AFP/Getty Images)


Mänskliga interplanetära rymdfärder skulle kunna påskyndas av en mikrob från en engelsk fiskarby.

Forskare från Open University (OU) undersöker en överlevare efter ett 553-dagar långt experiment på utsidan av rymdlaboratoriet.

Mikroben, som helt enkelt kallas OU20, fanns i en liten stenflisa från en klippvägg i Beer i Devon. Den är en av många motståndskraftiga mikroorganismer som lever under extrema förhållanden på jorden.

Andra bakteriesporer har överlevt i omloppsbana och i rymden, men ingen har överlevt så länge som denna.

– Man har föreslagit att bakterier skulle kunna användas i livsunderhållande system för recirkulering av allt … Om vi skulle utveckla baser på månen eller Mars, kunde vi använda bakterier för” bio-gruvbrytning”, och använda dem för att extrahera viktiga mineraler från sten, berättade OU-forskaren Karen Olsson-Francis för BBC News.

De små stenarna transporterades till den Internationella rymdstationen (ISS) ombord på rymdfärjan Atlantis som en del av den Europeiska rymdorganisationens (ESA) forskningslaboratorium Columbus. De lämnade Kennedy Space Center i Florida i februari 2008 och placerades på en anordning som var utsatt för extremt ultraviolett ljus, kosmisk strålning och dramatiska temperatursvängningar.

Ingen visste om någon av de många arterna av mikrober skulle återvända till jorden levande.

– Detta är bara vanliga organismer som lever längs kusten i Beer i Devon och de kan överleva i rymden, sade Olsson-Francis.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41428/