Migrationsverket söker lägenheter till flyktingar
Det är brist på bra boenden för asylsökande barnfamiljer, främst i södra Sverige. Foto: Dan Kitwood /Getty


Natten till tisdagen har varit hektisk på Migrationsverkets boenden för asylsökanden i Malmö. Sedan måndag eftermiddag har 230 personer anlänt. Än så länge räcker platserna till.

Förra veckan sökte nästan 3 200 personer asyl i Sverige, och det är hårt tryck på ankomstboendena. Förra veckan var några av dem överfulla, vilket främst beror på att det uppstår en propp med registreringarna som inte går tillräckligt snabbt.

Tolle Furegård, beredskapsansvarig på Migrationsverket, är dock positiv. Han säger att Sverige idag är bättre rustat att ta emot en flyktingström än för tre-fyra år sedan.


Migrationsverket ska ta fram 4 000 nya platser varje vecka, för att möta flyktingströmmens behov. Foto: Tomislav Stjepic /Migrationsverket

Migrationsverket ska ta fram 4 000 nya platser varje vecka, för att möta flyktingströmmens behov. Foto: Tomislav Stjepic /Migrationsverket

— Vi har varit med om svårare situationer förr, och vi klarade det trots att vi inte hade samma goda organisation som idag, säger Furegård i ett pressmeddelande.

Det är svårt att hitta bra platser, särskilt för barnfamiljer, enligt Furegård. Svårast är läget i södra Sverige. I helgen öppnades med kort varsel ett anläggningsboende i Simrishamn, och man ordnade transporter, extrapersonal, mat lakan och täcken.

Migrationsverket siktar på att ordna 4 000 nya boenden per vecka. De vill ha en buffert på cirka 2 000 platser. De har bland annat tecknat avtal med campingplatser som annars skulle stänga efter säsongen.