Migrantarbetare sprängde bomb framför regeringsbyggnad
Explosionen slet bort en av de fyra pelana framför regeringsbyggnaden i Beihe. (Chinese Blogger)


En migrantarbetare som inte fick ut sin lön sprängde en bomb utanför häradsledningens kontor i Shaanxiprovinsen den 16 februari. Officiella kinesiska medier har rapporterat om händelsen på ett sätt som avviker från vittnesuppgifter.

Enligt den officiella mediaversionen skedde en explosion på Renmin-vägen i Baihe och en 56-årig man vid namn Ye Kaiguo greps som misstänkt för dådet.

Ye försökte få häradsledningen att betala ut den lön på 2800 yuan han hade innestående. Enligt rapporten blev effekterna inte så svåra eftersom det skedde under nyåret då många är bortresta och lediga. Byggnaden fick mindre skador och tre förbipasserande skadades lindrigt.

Lokalinvånare säger dock att en av de fyra pelarna på regeringsbyggnaden slets bort, vissa dörrar och fönster förstördes och explosionen orsakade även olika skador på byggnader runt omkring.

Efter explosionen samlades flera hundra människor på platsen. Några dussin poliser dök då upp på platsen och spärrade av den.

En lokalinvånare som bevittnade hela incidenten bestred även att det var polisen som på eget initiativ grep Ye.
– Ye Kaiguo gav upp självmant. Han stannade på platsen efter explosionen, sade han.

Chen, som arbetar på ett apotek i närheten, tror att händelsen berodde på Yes ilska mot regeringen. Ye var arg på den låga kompensation han fick när regeringen rev hans hus för nio år sedan. Hans obetalda lön blev bara droppen som fick bägaren att rinna över.

En bloggare som kallar sig ”Bufeiyan” kommenterade: ”Jag kommer också från Beihe-häradet. Jag besökte platsen efter incidenten. Varför hävdare regeringen att Ye sprängde bomben på Renmin-vägen? Explosionen skedde ju utanför häradsledningens byggnad.”

Även fast den här typen av desperata handlingar är ovanliga bland Kinas migrantarbetare, har det blivit allt vanligare på senare år att de som inte får ut sina löner gör drastiska saker.

Den 14 januari klättrade exempelvis tre migrantarbetare i Harbin i nordöstra Kina upp på ett 70 meter högt radiotorn. De stannade där i nio timmar och hotade med att hoppa om de inte fick sina löner.

En googlesökning en Epoch Times-reporter gjorde på ”be om obetalda löner” fick över två och en halv miljoner träffar, men i Kina kan dessa sajter inte besökas på grund av internetcensuren av den typen av nyheter.

I många fall backarämbetsmän från de lokala ledningarna upp arbetsgivare som inte betalar migrantarbetare. Den 1 februari appellerade över 40 migrantarbetare för att få ut sina löner vid provinsregeringens kontor i Shaanxi-provinsens huvudstad, men de greps av polis.

Enligt arbetare ägs det byggföretag som vägrade betala ut deras löner av den lokala kommunistpartichefen.

Li Fan, chef för World and China Institute säger att det är i det närmaste omöjligt att hindra den här typen av incidenter såsom Kinas politiska system fungerar idag.

Guangdong-baserade människorättsadvokaten Tang Jingling sade till Epoch Times:
– Incidenten har inte bara att göra med de lokala myndigheternas agerande. Det sätter fingret på den politiska frågan att ingen politisk ledning någonstans i Kina bryr sig om folkets intressen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30643/