Migrantarbetare gör uppror i Zhejiangprovinsen


Hundratals migrantarbetare gjorde upplopp i Zhejiangprovinsen i tre dagar för att stödja en migrantarbetare som sägs ha blivit illa behandlad. Spänningar mellan migrantarbetare och kinesiska myndigheter har pågått under lång tid.

Enligt en internetkälla har tre personer misshandlats till döds av polis, en från Jiangxiprovinsen och de andra två från Sichuanprovinsen. Tjänstemän förnekade händelsen medan man mörklade relevant information om incidenten.

Enligt myndigheterna i Yuhuan bröt upploppet ut i staden Kanmen, i Yuhuan den 10 juli. Det skedde efter att en arbetare, (vid efternamn) Zhang, besökte ett lokalt chefskontor med en grupp andra arbetare för att klaga på de skador han ådragit sig dagen innan, då han försökte få ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Kanmens polisstation skickade snabbt dit extrapoliser, men de möttes av en ännu större skara protesterande människor. Folksamlingen omringade polisen och tog avgasrören från sex polismotorcyklar. Polisen drog sig då tillbaka. Under tiden kastade den omringande folksamlingen stenar mot dem, i vilket tre poliser blev skadade. Polisen arresterade då 24 personer.

– På kvällen den 9 juli, medan polisen undersökte hans tillfälliga uppehållstillstånd, hade Zhang en konflikt med polisen. Det var det som var orsaken till incidenten, berättar Chen, som arbetar på ett företag nära polisstationen.

Chen berättar att det efter ett tag samlades omkring 4000 personer, inklusive lokalbor och migrantarbetare, för att gå med i protesten. Folket inne på chefskontoret kunde inte komma ut och då ringde de polisen som kom dit.

– Polisen hindrade folk från att komma in på området. Protesterarna kastade då stenar och ölflaskor mot dem, sade Chen.

På kvällen 11 juli omringade fler än 2000 personer återigen polisstationen. Man krävde att de som blivit arresterade skulle släppas.

Den 12 juli samlades alltfler
människor vid polisstationen.

– Polisen blockerade polisstationen för att förhindra folk från att komma in. På grund av att de inte kunde komma in i polisstationen, kastade de stenar från avstånd. En mängd fönster krossades. Det var en arg folksamling som krävde att de 24 arresterade skulle släppas, berättar Chen.

När en Epoch Times-reporter ringde polisstationen, sade en tjänsteman att ingen hade dödats.

Reporter: Krossades fönster på polisstationen?

Tjänstemannen: Ja.

Reporter: En webbsida hävdar att flera personer misshandlades till döds. Blev någon skadad?

Tjänsteman: Den där informationen är inte sann. Ingen skadades.

Reporter: Kan du då säga mig vad som var orsaken till incidenten?

Tjänsteman: Du får ringa och fråga våra chefer om detta.

Den kinesiska kommunistregimen införde uppehållstillstånd efter att man kom till makten 1949, som en del av ett strikt kontrollsystem, såsom var folk ska bo, arbeta och till och med vem de ska gifta sig med. Uppehålls systemet kräver av migrantarbetaren, vilken lämnat det fattiga livet på landsbygden, för att söka efter arbete i städerna, att bära med sig ett tillfälligt uppehållstillstånd, vilket kan leda till att de utsätts för både polisövergrepp och utpressning.

2003 misshandlades en högskoleelev, Sun Zhigang, till döds vid Guangzhous interneringscenter, för att inte har burit sitt tillfälliga uppehållstillstånd. För inte så längde sedan brändes 25 migrantarbetare till döds i ett låst polisfordon av personal från Guangdongs civila affärsbyrå – av samma anledning.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/migrant-workers-riot-1370.html