Migrän gav västerländsk kvinna kinesisk brytning


Migrän kan ha många effekter, men i Sarah Colwills fall var symptomen speciellt märkliga.

Kronisk migrän har påverkat hennes tal på så sätt att fastän hon aldrig har varit i Kina, pratar hon nu med kinesisk brytning. Hennes familj och vänner känner inte alls igen henne.

Colwill, som är 35 år, bor i Plymouth, i Devon, i Storbritannien. I ett årtionde har hon lidit av svår huvudvärk, men det här året fick hon diagnosen att hon då och då får migrän med förlamning av halva kroppen. Tillståndet orsakar blodkärlen i hjärnan att utvidga sig, vilket ger strokeliknande symptom.

Vanligtvis varar tillståndet ungefär en vecka, men efter ett extremt migränanfall i mars fick Colwill hjärnskador.

Enligt tidningen Daily Mail, sade hon att förändringen skedde efter ett huvudvärksanfall i mars som var så allvarligt att hon ringde efter ambulans. När hon kom till sjukhuset sade sjukvårdarna att hennes röst lät konstig och hon insåg då att hon talade med kinesisk brytning.

– Jag pratade på telefon från sjukhuset med min styvdotter och hon kände inte alls igen mig. Hon sa att jag lät kinesisk. Efter det har det hänt att mina vänner lagt på luren eftersom de tror att det är en busringning. Jag talar i ett mycket högre tonläge nu, min röst är mycket gäll, sade hon i artikeln i Daily Mail.

Förutom att hon låter som en kinesisk kvinna kan hon inte uttala namnen på familjemedlemmarna och de närmaste. Hon är rädd att hon aldrig kommer att återfå sitt vanliga uttal och röstläge.

Enligt läkarna har hon ”Foreign Accent Syndrome”, FAS (ett syndrom där man talar med främmande brytning, övers. anm.), ett tillstånd där den delen av hjärnan som kontrollerar tal och bildande av ord är skadad. Sedan syndromet upptäcktes på 1940-talet har bara 60 fall framkommit. John Coleman, expert på fonetik vid universitetet i Oxford sade att man tror att syndromet orsakas av stroke och hjärnskador.

– FAS är mycket olikartad och högst troligt har det inte bara en orsak, sade han enligt tidningen the Guardian.

– Det är inte ett väldefinierat medicinskt fenomen och därför inte något som det finns enkla generaliseringar kring.

Det första kända fallet av FAS var en norsk kvinna som träffades av granatsplitter under andra världskriget och efter det fick en tysk brytning.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35680/