Midsommarfirande lockade tusentals till Leksand
Midsommarfirande i Leksand. (Foton: Petra Lindberg/Epoch Times)


Vad är mer förknippat med svensk midsommar än Dalarna? Hit kommer varje år tiotusentals besökare från när och fjärran för att fira midsommar enligt den gamla traditionen, med folkdräkt och spelmän och dans runt stången.

Mitt inne i centrala Leksand vid den mytomspunna Gropen, även kallad för Sammilsdal, samlades över 20 000 personer på midsommarafton för att delta i majstångsresningen* och dansa runt stången. Vädergudarna var nådiga då det kom endast några få regnstänk men sedan kikade solen fram.

Stämningen var på topp och överallt såg man masar och kullor, stora som små och många hade tagit på sig den vackra Leksandsdräkten. En av dem som tagit sig till Gropen idag var Sofia Haga från Sälen. Hon kom hit för att fira midsommar med pojkvännen Andreas Mark som bor i Leksand.

– Det är schysst att vara här. Så mycket folk och alla är så glada. Det är en unik stämning, säger Andreas som har med sig systersonen Hans-Filip.

Resandet av majstången blev en nervpirrande resa och det såg lite vingligt ut emellanåt men till sist satt den där den skulle och applåderna ekade. Det krävs många starka karlar för att resa den 25 meter långa och 400 kilo tunga stången. Det är Sveriges längsta majstång. Till sin hjälp hade man hejarop från de tusentals midsommarfirare som gjorde ”vågen” och mellan varven spelades folkmusik av spelmän.

Midsommarfirandet i Gropen har en lång tradition som har varit igång sedan 1939. Och det finns nog en stor chans att det lever vidare en lång tid framöver av att döma av dagens goda stämning.

I folksamlingen, en bit bort från Gropen hittar jag Anna Greta Liljas, 85 år, som kommit för att titta på majstångsresningen. Greta är klädd i Leksandsdräkten och hon lyser upp extra mycket när hon berättar om de olika traditionerna byarna runt omkring har, med olika majstångsresningar.

Byarna reser till exempel sin majstång under olika dagar så fler kan delta i arbetet och firandet som därmed pågår under flera veckor med diverse evenemang. Själv kommer Greta från Torrberg, en by utanför Leksand, där man redan igår reste sin majstång.

Deltar i midsommarfirandet gör även Nelianne och Bart från Nederländerna. De är på genomresa men fick höra talas om ”den stora festen” i Leksand och beslöts sig för att komma hit.

Det är trevligt att se unga och gamla fira tillsammans, säger Bart. Hela familjen tyckte om festligheterna och kan tänka sig komma tillbaka nästa år igen.

Fakta om majstång

Ordet majstång kommer av att midsommarafton ursprungligen firades genom att man lövade – majade – sina hem. Det kan hänga samman med årstiderna; i maj slår löven ut, att klä något med löv blir då att ”maja” detta.

En annan förklaring till ordet majstång är att den äldre tyska traditionen var att man reste majstången kring första maj, efter att man bränt upp vinterns häxerier i valborgsmässobålet.

I Sverige hör majstången ihop med midsommarfirandet, medan den på kontinenten är förknippad med förstamajfesten. När seden på 1500- och 1600-talen blev vanlig i Sverige, efter en tysk förebild, flyttades den av klimatskäl till midsommar.

Ordvarianten midsommarstång finns bevarad i skrift sedan 1600-talet.

Många av de äldsta beläggen för majstänger förekommer i olika former av förbud, de flesta förbuden riktar sig dock inte mot resandet av själva stången utan mot festupptågen omkring den.

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin