Midhöstfestivalen - firande med lång historia
Numret "Illuminating the Divine Land" av Divine Performing Arts Troupe. (Foto: The Epoch Times)


I över tre tusen år har den kinesiska midhöstfestivalen firats av både kineser och icke-kineser över hela världen. Vid denna uppskattade festival kommer Divine Performing Arts Troupe till Toronto för att ge en glimt av den forna kinesiska kulturen.

Genom den kinesiska historien har midhöstfestivalen, ibland kallad månfestivalen, firat fullkomlighet, överflöd och återföreningen av familjen, symboliserat av den fulla månen. Vid den här tiden på året syns månen mycket nära jorden, just ovan horisonten, vilket ger den ett rött sken som symboliserar föreningen av krafterna hos det kvinnliga (månen) och det manliga (solen), och som motsvaras av yin och yang i den kinesiska kulturen.

Festivalen inträffar kring höstdaghämningen och den kristna kyrkans tacksägelsedag.

Ursprunget till månfestivalen kan spåras till Xia- och Shang-dynastierna där den sägs ha uppkommit både ur en rit och en legend. Det var under Tangdynastin som månfestivalen blev en av Kinas viktigaste högtider.

Riten härstammar från Kinas jordbruksbakgrund där bönderna skulle be till Jordguden om en god säsong. I slutet av skördesäsogen skulle de återigen tillbe Jordguden för att visa sin tacksamhet. Detta var känt som höståterbäring. Många människor tror att midhöstfestivalen har sitt ursprung i denna sed.

Det finns också en legend om bågskytten Hou Yi, som räddade det kinesiska folket från en allvarlig torka som orsakade stora jordsprickor och fick träden att vissna bort. Han red upp till berget Kunlun och sköt ner nio av de tio solarna som hade dykt upp på himlen. Han blev genast en hjälte och senare kung i Kina.

En dag när han besökte sin vän på berget Kunlun träffade han på drottningmodern av Väst som gav honom ett odödlighetselixir som skulle tillåta honom att stiga till himlen där han skulle bli ett helgon. Hou Yi kunde inte stå ut med att lämna sin fru Chang’e så han bad henne förvara elixiret . Peng Meng, en mycket avundsjuk och girig man vid Hou Yis hov, såg emellertid var Chang’e hade gömt det.

Peng Meng konspirerade för att stjäla elixiret. En dag när kungen var ute gick han in i Chang’es rum och krävde att hon lämnade över elixiret. Chang’e visste att hon inte kunde klara av den starkare Peng Meng och tog elixiret och lade det i sin mun medan hon sprang ifrån honom. Omedelbart blev hennes kropp lätt och hon började stiga till skyn. Eftersom hon var bekymrad för sin man landade hon på månen, himlakroppen närmast jorden.

När Hou Yi kom hem var han förkrossad efter att ha förstått vad som hänt. Han gick till sin frus trädgård och byggde ett altare för henne. Där placerade han Chang’es favoritmat och färsk frukt som en gåva till sin fru på månen.

Detta är hur det forntida kinesiska folket började offra mat till mångudinnan i form av månkakor, druvor och vattenmelon.

Berättelsen sägs representera den idylliska världen av fred och frihet i himlen, långt från det världsliga tumultet.

Bakgrund

Divine Performing Arts Troupe har haft fler än 200 000 åskådare i fler än 30 städer över världen, med sina shower bestående av autentiska traditionella kinesiska uppträdanden med klassisk kinesisk dans, sång och mycket mera.

Läs gärna engelsk version.