Middagsnota för tjänstemän i Peking: 8 000 kronor
Partikadrer har lämnat sin middag på en Gansu-restaurang halväten. De statliga restaurangerna som representerar de olika provinserna i Kina har blivit en tillflyktsort för tjänstemän som vill spendera stora pengar på mat. (Arkivbild)


Det kinesiska nyåret närmar sig, och partitjänstemän I Kina snålar inte på sina måltidsutgifter. Enligt mediarapportering den senaste tiden  betalar vissa kadrer över 6 000 kronor för festmåltider på dyra, statliga restauranger i Peking, trots att den nye partiledaren, Xi Jinping, har uppmanat till sparsamhet.

Varje provins och storstad i Kina har en restaurang i Peking med lokala maträtter och cateringmat till tjänstemän utifrån som är sugna på mat från sin hemstad, enligt Beijing News. Restaurangerna drivs av provinsregeringarnas avdelningskontor i Peking, däribland provinserna Gansu, Fujian, Hebei, Henan, Inre Mongoliet och Sichuan.

Beijing News intervjuade 10 av ägarna till dessa restauranger som förklarade partitjänstemännens exklusiva matvanor, och att de uppskattar stora, privata matställen.

– Många tjänstemän har
gått från exklusiva klubbar, restauranger och hotell till Pekingbaserade regionalrestauranger på grund av de strikta reglerna och övervakningen, sade en chef för Jiangsu Plaza, en restaurang i Peking som specialiserar sig på mat från Jiangsuprovinsen.

Vissa av de privata rummen i Jiangsu Plaza tar upp en hel våning, och inkluderar egen personal och vaktmästare. Borden måste alltid reserveras.

En anställd vid en Pekingrestaurang i Chaoyangdistriktet medgav till Beijing News att partiets nya policy handlar om att “se till att spara och dra in på kostnaderna”, men att tjänstemän fortfarande kräver lyx och gästfrihet. Restaurangerna fyller den luckan.

En arbetare vid Fujian Hotel sade att de för det mesta serverar högt uppsatta kadrer. För några dagar sedan hade de en bankett för 1 450 yuan (ungefär lika mycket i kronor) per tjänsteman. Måltiden inkluderade hummer och sjögurka.

Enligt direktören för Jiangsu Plaza, som intervjuades av Beijing News, är en måltid för några hundra yuan inte nog. De ska kosta minst 800 yuan, och för högt uppsatta tjänstemän måste de ligga runt 10 000.

Många av dessa Pekingbaserade lokala restauranger får mycket av sin förtjänst genom försäljning av Maotai, en popular alkoholhaltig dryck.

Enligt en lobbychef för Hainan Tower, är deras 15 års gamla Maotaiflaskor värda åtminstone 18 000 yuan medan vanliga flaskor ligger på 3 380 yuan. Ett bord med 10 gäster kommer vanligtvis att dricka åtminstone två flaskor och exklusiva franska viner som Château Duhart-Milon. Nyhetsinslaget sade att en flaska rött av den sorten går på 5 400 yuan.

Översatt från engelska.