Microsoft släpper surfplatta som konkurrent till iPad
Microsoft introducerar sin nya surfplatta under en presskonferens 18 juni i Hollywood, Kalifornien. (Foto: Joe Klamar/AFP/GettyImages)


Microsoft lanserade i förra veckan en Windows-surfplatta med egen design, den första kommersiella datorn som företaget självt har designat och sålt.

Plattan, som kallas Surface, körs med det ännu inte släppta operativsystem Windows 8 och har bland annat en 10,6-tums högupplöst pekskärm samt kameror på fram- och baksida.

Surface följer i spåren av Apples iPad men har också en del nya innovationer. På insidan av plattans fodral finns ett fullt tangentbord och man slipper därmed det externa tangentbord som iPad behöver för att fungera på samma sätt. Surface har också ett magnesiumskal, en digital penna och ett inbyggt stöd.

En platta med Windows RT kommer att finnas tillgänglig i höst i versioner med 32 och 64 gigabytes. Den fullskaliga Windows 8-versionen kommer att vara tillgänglig tre månader senare i versioner med 64 och 128 gigabytes

Företaget sade att rekommenderat försäljningspris kommer att tillkännages i närmare anslutning till att plattan släpps men att det kommer att vara ”konkurrenskraftigt med jämförbara ARM-plattor”. Den enklaste versionen av iPad säljs nu för omkring 3500 kr, men en kommande miniversion av iPad kommer att säljas till lägre pris.

Översatt från engelska