Microsoft offentliggör kraven för Vista
(www.microsoft.com/Windowsvista)


Vista kommer att missa sin deadline för releasen, men Microsoft vill göra kunderna beredda på den förnyade versionen av sitt flaggskepp, operativsystemet Windows. Förra torsdagen startade Microsoft sin kampanj och offentliggjorde systemkraven på en webbsajt.

Webbsajten Get Ready listar minimikraven för prestandan på hårdvaran för datorer som ska köras med Vista. Kraven för maskiner som ska köras med den enkla versionen av Vista anges också, liksom kraven på en avancerad version som ståtar med Vistas nya användargränssnitt vid namn Aero.

Tillkännagivandet gjordes mindre än en vecka innan Microsofts årliga Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) i Seattle, vid vilken Microsoft och hårdvarutillverkare gör reklam för produkter som körs på Windowsplattformen.

Datorförsäljare har samarbetat med Microsoft för att kunna släppa datorer som är redo för Vista. Den första ”Windows Vista-kapabla” maskinen började dyka upp i butikerna i april.

Microsoft tillkännagav i mars att man skulle skjuta på releasen av Windows Vista till januari 2007. Förseningen innebär att Micosoft missar chansen att erbjuda produkten under julhandeln

Windows Vista betraktas som Microsofts största uppdatering av Windows operativsystem sedan Windows 95 släpptes för 10 år sedan. Analytikerna har dock sagt att lanseringen av Windows Vista kan dämpas av den ökande populariteten för det kostnadsfria Linux som får allt fler användare.

Krav på hårdvara för Vista

Dator utrustad för Vista:

En modern processor (minst 800 MHz)

512 MB systemminne

Grafikprocessor som klarar DirectX 9

Dator utrustad för Vista Premium:

1 GHz 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64) processor

1GB systemminne

Grafikprocessor som har Windows Aero

128 MB grafikminne

40 GB hårddisk med 15 GB fritt utrymme

Enhet för DVD-ROM

Ljudutgång

Internet-access

http://www.theepochtimes.com/news/6-5-19/41740.html