Microsoft anpassar ny sökmotor efter Peking
Webbsidorna Bing, Microsoft och Yahoo så som de visas i San Anselmo, Kalifornien. (Foto: Illustration av Justin Sullivan/Getty Images)


Den utlandsbaserade kinesiska webbsidan Boxun avslöjade 19 augusti att Microsofts nyligen lanserade sökmotor, Bing, ger helt annorlunda resultat i Kina jämfört med dess amerikanska version. Den kinesiska versionen ger uppenbart filtrerade och selekterade sökresultat i enlighet med vad regimen i Peking föredrar.

Och situationen är likadan utanför Kina så länge den kinesiska versionen av bing.com används.

Boxun kritiserar Microsoft för att bryta mot kinesers rättigheter till ett fritt nyhetsflöde runt om i världen.

– Besviken, naturligtvis. Flera amerikanska företag har en censurerad kinesisk version av sina sökmotorer, vilket ger kineser olika resultat jämfört med utanför Kina, och mycket information filtreras bort. För att säga det rakt på sak är dessa företag som skurkar i maskopi. Det finns inget vi kan göra mot det de gjort, förutom att informera människor om fenomenet och ge vår åsikt. En dag måste den här industrin svara oss, sade chefen för Boxun, Wei Shi, till Radio Free Asia.

När man söker på ”Boxun” i den amerikanska versionen av Bing är Boxuns hemsida det första sökresultatet, ett resultat man inte får i den kinesiska versionen av Bing.

Reportern testade också detta fenomen i Hongkong. När man söker på ”Radio Free Asia” är resultatet i den amerikanska versionen av Bing en direkt webblänk till Radio Free Asia. I den kinesiska versionen av Bing finns däremot bara länkar till innehåll med negativ kritik av Radio Free Asia från den kinesiska regimen.

I Kina finns bara den kinesiska versionen av Bing. Den amerikanska är inte tillgänglig. En webbanvändare i Guangzhou vid namn Bei Fong anser att Bing säkerställer sin överlevnad på marknaden genom att lyda den kinesiska regimen.

– Bing.com i Kina ansluter automatiskt till den kinesiska versionen av Bing. Men så fort man går förbi blockaden (”den stora brandväggen”) genom att använda flera portaler finns både den kinesiska och den amerikanska versionen tillgängliga. Om man väljer den amerikanska versionen hittar man en del ofiltrerad information. Google straffades (av Peking) för inte så länge sedan. Baserat på Google-incidenten kan vi enkelt få reda på om [Bing inte] samarbetar med tjänstemännen om innehållet. Till och med affärsverksamhetens överlevnad blir en fråga, säger Bei Fong.

Microsoft har som mål att ta åtminstone 13 procent av marknaden i Kina och lanserade efter mycket marknadsföring sökmotorn Bing på förenklad kinesiska. Inom en dag hade Bing blockerats av den kinesiska regimen. Enligt flera rapporter från branschkretsar i Kina var blockaden kopplad till ”pornografi och fientlig information som är sökbar på Bing”, vilket betyder att Bing inte hade satt in filter enligt lagar och regler i Kina när målgruppen är kineser på fastlandet.

Det omedelbara svaret från Microsoft var enligt vice VD:n för MSN China, Liu Zhengyu, att Microsoft etablerat ett samarbete med Shanghai MSN Network Communications Technology Co., Ltd, för inhemsk internetservice och att Microsoft strikt kommer att tillämpa censur för innehåll på internet i enlighet med kinesisk policy och regelverk.

Efter en vecka hade Bing.com åter lagts ut i Kina. Webbservern hade bytts ut från ett japanskt IP till Beijing Telecom.

Andra internationella webbsidor som twitter.com, flickr.com och youtube.com, som blockerades av brandväggen samtidigt som Bing blockerades, tycks inte vara lika lyckosamma eller reagera lika snabbt som Microsoft – de kan för närvarande inte nås på internet i Kina.

Bei Fong säger att Microsoft ofta har böjt sig för den kinesiska regimen.

– Bing.com var en av få internationella nätverk som åter började besökas efter blockaden 2 och 3 juni.

– Microsoft har tillämpat censur i många år i samarbete med den kinesiska regimen. Till exempel filtrerades både Lian Yues blogg, ” the Eighth Continent” och min egen blogg, ” Raving Intoxication”, av MSN 2007 eller tidigare. De är inte tillgängliga i Kina, men dock i Hongkong, säger Bei Fong.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21349/