MI6 misstänker att Kina förbereder kärnvapenkrig
MI6 huvudkontor vid Themsen i London, England. (Foto: Daniel Berehulak/Getty Images)


Försvarsanalytiker i den engelska underrättelsetjänsten MI6 tror att Kina förbereder sig för ett ”eventuellt kärnvapenkrig”. Den slutsatsen kommer från bevisen att Peking i hemlighet har byggt en flottbas djupt inuti i grottor, där den inte kan spåras av satelliter.

Det är en ovanlig anläggning. Analytiker har försett den specialiserade försvarstidningen, Jane`s Intelligence Review med detaljer. De har publicerat satellitbilder på basens lokalisering. Den ligger gömd under miljontals ton av berg på den sydkinesiska ön Hainan.

MI6 analytiker har bekräftat att ubåtsbasen är insprängd i berget och att den kan härbärgera upp till 20 av de senaste ubåtarna C94 i Jin-klassen, var och en med kapacitet att skjuta upp anti-satellit missiler och raketer med kärnvapenspets.

Genom att slå ut satelliterna skulle Taiwan, Japan och andra länder runt Stilla Havet bli utan effektiva varningssystem. En attack skulle också slå ut vitala kommunikationer mellan USA:s stridsstyrkor i området och Washington.

Satellitbilderna har studerats av GCHQ, Storbrittaniens underrättelse- och säkerhetsorganisation, vilken arbetar nära USA:s Nationella säkerhetsbyrå. GCHQ har bekräftat att ingången till basen består av hela elva separata tunnelöppningar.

En kärnvapenbestyckad ubåt i Royal Navy, i Typhoonklassen, har nu slagit sig samman med en annan ubåt från USA:s Stilla havsflotta för att skapa en bild över vad som händer inuti den hemliga basen, såväl som med Kinas atomdrivna ubåtar. Basen kan också härbärgera hangarfartyg.

Flottans underrättelseofficerare i London och Washington har bekräftat upptäckten av basen och det är en ”betydande utmaning för USA:s flottdominans och försvaret av länderna runt Sydkinesiska sjön.

Basen ligger i Sanya på södra spetsen på ön Hainan. Ön kom till den västerländska underrättelsetjänstens kännedom i april 2003, när ett av USA:s spionplan, EP-3, försökte testa öns elektroniska försvar och tvingades ned av kinesiska stridsflygplan. Ett av stridsplanen störtade i havet och piloten dog. Besättningen på 24 personer, inklusive specialisttekniker, blev Bushadministrationens första internationella kris.

EP-3 utlämnades två dagar senare, tömd på alla sina hemligheter. Sedan dess har Peking i hemlighet evakuerat basen, vilken en MI6-analytiker kallade en ingenjörsbedrift som krävde ”till och med mer skicklighet än att bygga den kinesiska muren”.

En av basens fördelar är att ubåtar kan lämna den i undervattensläge och direkt gå ned till ett mycket stort djup – mer är 4 500 meter. Det gör dem svårupptäckta.

Englands Tridentubåtar måste vara i ett ytläge när de lämnar sin bas i nordvästra Skottland och kan inte dyka till patrulldjup förrän de är ute på Irländska havet.

Underrättelseanalytikern Alex Neill vid Asiens Säkerhetsprogram i London, som arbetar nära MI6, tror att den hemliga basen “är en tydlig indikation på att Peking förbereder sig för större operationer i Fjärran Östern och mycket sannolikt också längre bort.”

En annan analytiker i försvarsdepartementet, som inte kan namnges av säkerhetsskäl, tror ”att det här kan vara upptakten till Kinas förberedelse för kärnvapensvar”.

Det är känt att Kinas försvarsutgifter kan vara så stora som 1,3 biljoner kronor. Kerry Brown, Kinaanalytiker vid det Royal Institute of International Affairs i London säger att den hemliga basen är en ”havsstyrkedemonstration som kommer att hindra USA från att intervenera vid någon konflikt med Taiwan. Basens ubåtsflotta kommer att använda anti-satellitmissilerna och slå ut USA:s satelliter över Stilla havet. Satelliterna kommer att bli blinda och oförmögna att hålla kontakt med Washington. Faktum är att Kina är fast beslutet att utmana USA:s Stilla Havskommando. Sanya-basen är bara början.”

Gordon Thomas är författare till den nya utgåvan av Gideon’s Spies: The Inside Story of Israel’s Legendary Secret Service The Mossad.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-20/70796.html