MH17 sköts ner av rysktillverkad luftvärnsrobot
Räddningspersonal från Ukraina söker igenom vrakdelarna efter det nedskjutna planet MH17 från Malaysia Airlines den 20 juli 2014. (Foto: Rob Stothard/Getty Image


Idag bekräftades att det var en rysk luftvärnsrobot av modellen Buk som träffade det civila planet MH17 som sköts ner över östra Ukraina förra sommaren. Vem som bär ansvaret framgår dock inte, men Ukraina får skarp kritik för att luftrummet inte var avstängt under konflikten.

Den holländska haverikommissionen har konstaterat att roboten avfyrats från marken i östra Ukraina och alla andra orsaker till kraschen har uteslutits, sade kommissionens ordförande Tjibbe Joustra på presskonferensen, rapporterar SVT.

Men vem som avfyrade den ger haverikommissionen inget svar på. Utredningen och kommissionens simulering visar att missilen avfyrades från ett 320 kvadratkilometer stort område i östra Ukraina. Både Ryssland och Ukraina har fått tillgång till dessa data och gjort sina egna simuleringar. Enligt haverikommissionens rapport visar alla tre olika resultat.

Tjibbe Joustra sade att en kriminalteknisk utredning får utreda exakt varifrån missilen avfyrades.

Ryssland förnekar inblandning

Ryssland, som har deltagit i utredningen, har officiellt hävdat att MH17 sköts ner av ett ukrainskt plan och inte av luftvärn. Detta scenario visar dock utredningen är helt uteslutet.

Ryssland hävdar också att det inte går att fastslå att det var en robot av modellen Buk.

Den ryska robottillverkaren Almaz-Antey säger att det troligen var en gammal modell av luftvärnsroboten Buk som träffat planet. Den slutade tillverkas i Ryssland 1999 så det kan inte ha varit Ryssland som avfyrat den.

Ukraina kritiseras

Ukraina får skarp kritik för att inte luftrummet över östra Ukraina stängts av. Månaden innan nedskjutningen av det civila planet hade 16 militära helikoptrar och flygplan skjutits ned i området. Samma dag flög 160 flygplan över området som stängdes av direkt efter kraschen, skriver SR.

Planet MH17 från Malaysia Airlines hade 283 passagerare, de flesta nederländare, och 15 besättningsmän ombord. Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia.

Sju länder – Nederländerna, Ukraina, Ryssland, Malaysia, USA, Storbritannien och Australien – deltog i utredningsarbetet.