Mest nerver, ben och fett i chicken nuggets
Kycklingkött var inte den dominerande beståndsdelen i chicken nuggets, visade en analys som gjorts av forskare vid University of Mississippi Medical Center och Baptist Medical Center forskare . (Foto: * Shutterstock )


En studie har visat att chicken nuggets mestadels innehåller ben, organdelar, blodkärl och nerver. Innehållet bestod till ungefär 50 procent eller mindre av muskelvävnad.

Forskare vid University of Mississippi Medical Center och Baptist Medical Center har undersökt chicken nuggets från två snabbmatsrestauranger i Jackson, Mississippi, USA och har publicerat sina rön i tidskriften American Journal of Medicine. Forskarna har inte avslöjat namnen på franchisingkedjorna.

Forskarna lät konservera, dissekera och färga de olika kycklingbitarna och undersökte dem sedan i mikroskop.

”Vi vet alla vitt kycklingkött anses vara en av de bästa källorna till magert protein och uppmuntrar våra patienter att äta det”, sade läkaren Richard D. DeShazo från University of Mississippi Medical Center i Jackson, och en av forskarna bakom studien, enligt rapport från Reuters hösten 2013.

Den första kycklingbiten bestod till hälften av muskler och resten var fett, blodkärl och nerver. Den andra bestod av 40 procent muskler och resten var benbitar, brosk och fett, visade studien.

”Det som har hänt är att vissa företag har valt att använda en konstgjord blandning av kycklingdelar snarare än magert vitt kycklingkött. De har blandat ihop delarna och stekt den och kallar det ändå för kyckling”, sade DeShazo.

”Det är faktiskt en biprodukt av kyckling innehållande massor av kalorier, salt, socker och fett och är ett mycket ohälsosamt val. Det värsta är att det smakar gott och barnen älskar det och produkten marknadsförs till dem”, sade han vidare.

”Tvärstrimmig muskulatur (kycklingkött) var inte den dominerande komponenten i någon nugget”, enligt forskningsresultaten.

”Fett fanns i lika stora eller större mängder tillsammans med epitelvävnad, ben, nerver samt bindväv. ”

Studien sammanfattade: ”Chicken nuggets består till mesta del av fett, och benämningen är missvisande ”

Artikeln konstaterade att enligt McDonalds består deras Chicken McNuggets till hundra procent av kött från kycklingbröst, vilket uppges på deras hemsida.

*Bilden kommer från Shutterstock.

Översatt från engelska.