Merkels positiva budskap till Grekland mitt i massprotester
Greklands premiärminister Antonis Samaras och Tysklands förbundskansler Angela Merkel skakar hand i Aten den 9 oktober. (Foto: Thanassis Stavrakis /AFP /Getty Images)


Det var en uppseendeväckande skillnad mellan det politiska och det sociala i den grekiska huvudstaden Aten på tisdagen. Medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel befann sig inomhus och kallade Grekland för ”vän och partner”, samt utlovade stöd till den kraftigt skuldtyngda medelhavsstaten, drabbade tiotusentals demonstranter samman med polisen ute på gatorna och ville få ”bort” Merkel.

Där var nära 80 000 demonstranter på Syntagma-torget framför parlamentet och ytterligare 6 000 på Omoniaplatsen i centrala Aten som kastade stenar, brände hakkorsflaggor, försökte få ner säkerhetsstaket och drabbade samman med de 7 000 säkerhetsmän som rekryterats för att upprätthålla samhällsordningen under Merkels besök, vilket var det första på fem år. Hennes besök varade bara några timmar.

Ambulanser tog äldre personer till sjukhus efter att tårgas hade kastats in i folkmassan.

Vittnen sade att den här gången var polisen väl förberedd på alla typer av demonstranter och tillät inte ens att man talade eller skrek. Polisen svarade istället omedelbart med tårgas, sparkar och arresteringar. Det var skillnad mot tidigare protester där demonstranterna hade mer frihet och polisen var tolerantare.

Folk gav fritt utlopp för sin ilska mot de drakoniska finans- och budgetbegränsningar som påförts Grekland i utbyte mot stödpaketspengar från Europeiska unionen och Internationella valutafonden (IMF). Många greker anser Tyskland vara orsaken till deras finansiella problem trots att Tyskland är den största bidragsgivaren till stödpaketet.

Politiskt sett var saker och ting helt annorlunda. Merkel hyllade Greklands ”stora framsteg”.

– Vi ser ljuset vid tunnelns slut. Grekland har kompletterat en stor del. Kursen är tuff men fullkomligt värd det. Det ligger i vårt gemensamma intresse att ta tillbaka vår trovärdighet inom euroområdet, sade Merkel efter sitt möte med Greklands premiärminister Antonis Samaras. 

Förbundskanslern sade att hon kom till Aten med djup övertygelse och medvetenhet om att landet går igenom en mycket svår period. Hon bekräftade att de två länderna fortfarande är vänner och partners i EU och Nato.

– Jag välkomnar en vän, sade Samaras efter sitt möte med Merkel. Statsministern klargjorde att hans land skulle fullfölja deras åtaganden.

– Landet blöder, men vi är fast beslutna att stanna kvar i euron. Vi ber inte om mer pengar eller favörer, utan bara om en chans att stå på egna ben, sade Samaras.

– De som slår vad om att Grekland kommer att kollapsa och att Europa kommer att drabbas allvarligt, förlorar vadet, tillade Samaras.

Merkel hade också ett kort möte med den grekiska presidenten, Karolos Papoulias, som sade att hennes besök är mycket viktigt under en svår tid för Grekland.

– Folk har nästan förbrukat sin kraft och vi bör tänka på åtgärder för att ge hopp åt dem som lider, säger Papoulias.

Merkels besök kom bara en dag efter ett möte i Luxemburg där eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, tillsammans med IMF-chefen Christine Lagarde, bekräftade att ”väsentliga framsteg har gjorts under de senaste veckorna”, och han uppmanade trojkan och Grekland ”att slutföra sina förhandlingar och komma överens om sätt att stänga det finansiella gapet för 2013 och 2014 så snart som möjligt.”

Grekland räknar med ett positivt resultat från EU:s och IMF:s samtal för att kunna frigöra 31 miljoner euro från Greklands räddningspaket hos EU-IMF. Samaras meddelade förra veckan att de statliga pengarna skulle vara uttömda i november.

Juncker underströk att senast den 18 oktober behöver Grekland genomföra de 89 i mars överenskomna åtgärderna innan det kan få nästa omgång av räddningspaketet. 

Greklands kris kom till ett avgörande 2009 när regeringen, inför nästan 310 miljoner euro i skuld, gick till sina europeiska motsvarigheter för att be om hjälp. Euroområdets ledare föreslog stränga nedskärningar i deras budget, samt flera räddningspaket som skulle räcka fram till 2015 då Grekland skulle bli skuldfritt.

Tilläggsrapportering av Neli Magdalini Sfigopoulou, Aten, Grekland.

Översatt från engelska