Merkel och Sarkozy trycker på jobb och tillväxt för att rädda euron
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy lämnar presskonferensen på kanslersämbetet i Berlin den 9 januari 2012. (Foto: Johannes Eisele / AFP / Getty Images)


Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på måndagen att den ekonomiska tillväxten bör betonas i alla de 17 europeiska länder som har euro som valuta. Detta för att hejda skuldkrisen som härjat på kontinenten under det senaste året.

De två ledarna uppmanade Grekland att påskynda förhandlingarna med sina privata fordringsägare,om hur man bäst omstrukturerar landets skulder. Detta så det kan få ett nytt räddningspaket på 132 miljarder euro. Det är det andra räddningspaketet på två år och ger landet chansen att betala sina skulder.

Om Grekland inte kan komma överens i förhandlingarna kommer det inte få sitt nästa räddningspaket, sade Merkel.

Sarkozy och Merkel, ledare för de två rikaste länderna i euroområdet, sade också att Grekland borde stanna kvar i valutablocket.

– Sett från vårt perspektiv måste det andra paketet till Grekland, inklusive programmet för omstrukturering, införas snabbt för annars kommer man inte att kunna betala nästa omgång till Grekland, sade Merkel på presskonferensen.

Merkel sade att hon skulle diskutera Greklands framtid med Internationella valutafondens chef, Christine Lagarde, på tisdagen.

Förra veckan berättade Greklands nya premiärminister Lukas Papademos för fackföreningar och företagsledare att om samtalen faller genom, kan Grekland drabbas av en ”störande utebliven betalning”, enligt Atens nyhetstjänst. Greklands politiker och fackföreningar har varit oense om åtstramningsåtgärderna där fackföreningarna regelbundet kräver masstrejker och protester över hela landet.

”Under de kommande veckorna … kommer allt att bedömas utifrån våra handlingar och beslut”, sade Papademos.

Grekland har arbetat för en uppgörelse med fordringsägare för en 50 procents minskning av sitt innehav i landets skuld.

Merkel konstaterade att åtstramningsåtgärderna, som har genomförts i flera europeiska länder, särskilt i Grekland, är bara en sida av lösningen till eurokrisen.

– Budgetkonsolidering och sunda finanser är ett ben som Europas framtid måste byggas på, men självklart behöver vi ett ben till. Det andra benet är den ekonomiska tillväxten och frågan om jobben och sysselsättningen, sade hon i Berlin med Sarkozy vid sin sida.

För att göra detta måste euroländerna jämföra sina arbetsmarknadsmetoder och efterlikna de länder som har nått bästa resultat under krisen, sade Merkel.

Merkel och Sarkozy sade att euroområdets nationer måste påskynda sina betalningar för att rädda valutablockets räddningsfond, den europeiska stabilitetsmekanismen, om ekonomiska kriser sker i framtiden, som i fallet med Grekland förra året. Påskyndandet av betalningarna skulle också öka förtroendet för valutan, tillade de.

Euroområdet har drabbats hårt av farhågor över de relativt små nationers ekonomier, inkluderande Irland, Portugal, Grekland och nu Italien, ett jämförelsevis större land.

På presskonferensen gav Sarkozy lite inblick i eurons nuvarande situation. 

– Situationen är spänd och kanske ännu mer i euroområdets historia, sade han.

Översatt från engelska