Merkel och Hollande uppmanade till europeisk enighet
Angela Merkel och Francois Hollande stod enade för ett starkt Europa, vid en debatt i Europaparlamentet på onsdagen. Bilden från den 11 januari 2015. (Foto: Thierry Chesnot/Getty Image)


Igår, onsdag, stod Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande sida vid sida under en debatt med Europaparlamentets politiska gruppledare. Debatten handlade i huvudsak om flyktingströmmen som den senaste tiden tagit Europa på sängen och tvingat länderna till drastiska åtgärder.

Enligt Europaparlamentets talman Martin Schulz (Tyskland), är ett fransk-tyskt samarbete en symbol för ett enat Europa. När Frankrike och Tyskland kan samarbeta är det fördelaktigt för hela EU. Även om inte alla politiska grupper delade den åsikten var många ändå ganska positiva.

Francois Hollande påpekade att det varit två krig mellan Tyskland och Frankrike det senaste århundradet. En tragedi som ligger till grund för att våra länder ville bygga upp ett nytt Europa. Han varnade EU-länderna för att försvaga Europa genom att dra sig inom sina skal istället för att arbeta med integrationen och samordna politiken i EU.

Angela Merkel sade att flyktingströmmen är en historisk utmaning som alla 28 medlemsländerna måste delta i. EU-länderna kan inte frestas att agera i den egna nationens intressen. Bara om vi står enade kan Europa lyckas minska de globala orsakerna till att människor måste fly från sina hemländer.

Rebecca Harms (Tyskland), från De gröna tyckte att Merkel och Hollande är de rätta att ta itu med alla pågående kriser och stabilisera euron. Hon ansåg också att ett samarbete med Erdogan är bra men att EU måste säga ifrån om Turkiets behandling av kurder.

Från högergruppen EPP, sade Manfred Weber (Tyskland) att om Turkiet, Jordanien och Libanon och andra fattiga länder kan ta emot miljontals människor på flykt, borde vi välbärgade européer också kunna anstränga oss lite.

ECR, Europas konservativa och reformisters representant, Antoni Legutko (Polen) gick däremot hårt fram och kritiserade de båda ledarna för ”öronbedövande federalistretorik som inte är förankrad i verkligheten. Han tyckte att Tyskland och Frankrike blandar ihop ledarskap och dominans. Är det inte ett problem när ett eller två länder ska bestämma för alla, frågade han.

ALDE, alliansen av liberaler och demokrater påtalade att alla kriser i Europa medför en fara för hela EU. Guy Verhofstadt (Belgien) sade att i framtiden kommer USA och Kina att diktera vår ekonomiska standard och att Putin och Assad bestämmer om fred och stabilitet i Europa.